Aktuális táboraink

Frissítve: 2018.06.08.

Tisztelt Érdeklődők!
A táborokat megyénkénti felsorolásban találják meg az alábbiakban. A listát a beérkező új információkkal folyamatosan frissítjük (lásd a fenti dátumot). Kérjük, olvassák el figyelmesen az egyes táborok tájékoztatóit és érdeklődés esetén vegyék fel a kapcsolatot a megadott szervezővel a további információkért. Élményekben gazdag táborozást kívánunk!

Baranya megye

38. Sumonyi Nyár-őszi Madárgyűrűző Tábor

Tudnivalók:

- A tábor félnomád jellegű, madárgyűrűzéssel és madármegfigyeléssel foglalkozik.
- A részvételi szándékot az 1 - 8. csoportokra vonatkozóan a „Jelentkezési lap”-on lehet jelezni a Baranya Természeti Értékeiért Alapítványnál vagy az MME Baranya Megyei Csoportjánál (7622 Pécs, Siklósi út 12.). A „Jelentkezési lap” elektronikusan is beküldhető az mmepecs@hu.inter.net vagy a baranyamadar@hu.inter.net címre.
- A 9 - 14. csoportokra vonatkozóan telefonon (72/312-227, 20/334-4608) is elfogadunk jelentkezést.
- A jelentkezés alsó korhatára 13 év. A korhatár alatt csak szülői felügyelet mellett engedélyezzük a részvételt.
- Dolgozók jelentkezését lehetőleg a 6 - 14. csoportokba kérjük.
- Elhelyezés épületekben, 2 - 6 ágyas szobákban. Sátras elhelyezésre is van lehetőség, de ilyen igény esetén a sátorról a résztvevőknek kell gondoskodniuk.
- A jelentkezés feltétele MME tagok esetében a 2018. évi befizetett tagdíj.
- A jelentkezéseket lehetőleg egy teljes hétre kérjük, de néhány napra történő jelentkezést is elfogadunk abban az esetben, ha a csoportok létszáma nem teljes. Egy fő több csoportba is jelentkezhet, túljelentkezés esetén viszont csak egy csoport munkájában vehet részt.
- Az 1 - 8. csoportba történt jelentkezés esetén a csoportbeosztásról június 10-ig mindenki visszaigazolást kap. A részvételi díj befizetéséhez utalványt mellékelünk, amin az összeget az előírt határidőig be kell fizetni. A befizetés átutalással is teljesíthető a visszaigazolásban megadott számlaszámra.
- A 9 - 14. csoportokra vonatkozóan a visszaigazolás a jelentkezést követő néhány napon belül történik levélben, telefonon vagy elektronikus levélben. A tábordíjat ebben az esetben a táborba történő érkezéskor személyesen kell befizetni.-
A tábor szabadon látogatható, de a látogatási szándékról értesíteni kell a táborszervezőt. Részvételi, regisztrációs stb. díjat a látogatóknak nem kell fizetni.

Csoport száma Érkezés Távozás
1. 28.júl 05.aug
2. 05.aug 12.aug
3. 12.aug 19.aug
4. 19.aug 26.aug
5. 26.aug 02.szept
6. 02.szept 09.szept
7. 09.szept 16.szept
8. 16.szept 23.szept
9. 23.szept 30.szept
10.  30.szept 07.okt
11.  07.okt 14.okt
12. 14.okt 21.okt
13.  21.okt 28.okt
14.  28.okt 04.nov


Jelentkezési határidő:
1 - 8. csoport: május 25.
9 - 14. csoport: az aktuális időpont előtt legalább 2 héttel.

Részvételi díj:

1 - 8. csoport:
Egész hétre MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek teljes ellátással: 12 000 Ft.
Egész hétre egyéb táborozóknak teljes ellátással: 17 000 Ft.
Egy napra MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek a táborban történő alvással, teljes ellátással: 1 700 Ft.
Egy napra egyéb táborozóknak a táborban történő alvással, teljes ellátással: 2 400 Ft.

9 - 14. csoport:
A táborozási napok vagy hetek számától függetlenül az MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek egyszeri 500 Ft, egyéb táborozóknak egyszeri 800 Ft. Akik részt vettek az 1 - 8. csoport valamelyikének munkájában, azoknak ezt a részvételi díjat már nem kell befizetni. Ezekben a csoportokban az élelmezésről mindenki saját maga gondoskodik.

Hozni kell:

1 - 8. csoport: Hálózsák, sátras elhelyezési igény esetén sátor és matrac, esőköpeny, gumicsizma, megfelelő öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, zseblámpa vagy fejlámpa tartalékelemekkel, távcső (ha van), névvel ellátott ivópohár, határozókönyvek (ha vannak), jegyzetfüzet, íróeszköz.

9 - 14. csoport: Hálózsák vagy megfelelő mennyiségű takaró, esőköpeny, gumicsizma, az évszaknak megfelelő öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, WC papír, zseblámpa vagy fejlámpa, gyertya, jegyzetfüzet, papucs, távcső, íróeszköz, határozókönyvek (ha vannak), megfelelő mennyiségű élelmiszer (a helyi élelmiszerboltban bevásárlásra van némi lehetőség).

JELENTKEZÉSI LAP ITT

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Az MME Emlősvédelmi Szakosztályának tábora az Aggteleki Nemzeti Parkban
Szögliget, 2018. július 23-27.

A Szakosztály alapvetően denevérek védelmére, illetve a fajcsoporttal kapcsolatos kutatási és ismeretterjesztési módszerek megismertetésére és a tapasztalatok megosztására nemzetközi tábort szervez a téma iránt érdeklődő egyetemi hallgatóknak és szakembereknek.
Főbb témák/témakörök:denevérvédelmi beavatkozások tervezésének és végrehajtásának kérdései (elvégzett beavatkozások megtekintésével);
kisemlősök vizsgálati módszerei (csapdázása, bagolyköpet-elemzés); emlősök fotózása, kameracsapdák alkalmazása
denevérek vizsgálatának módszerei (hangelemzés, hanggyűjtés, rádiótelemetria, befogásos módszerek)

Bővebb információ és jelentkezés: Boldogh Sándor András (+3630/3375149, sandorboldogh@yahoo.com)

Tiszalúci Gyűrűzőtábor – Az MME Bükki Helyi Csoportjának szervezésében
Időpont: Július vége – augusztus eleje (ponztos időponttal későbbeikben jelentkezünk)
Helyszín: A táborba Tiszalúctól Tiszadob felé haladva a községtől kb. 3 km-re az egyetlen jobb oldali betonozott úton kell lefordulni a tanyáig, majd itt újra jobbra a földúton kb. 300 m után ismét jobbra a bokroson keresztül vezető úton jutunk arra a nyílt területre ahol már meglátni a sátrakat. Koordináta: 48°00'46.94"É, 21°05'23.41"K  (WGS84),  802367 Y, 298594 X (EOV). A műúton és további két lekanyarodási helyen táblákat helyezünk ki!
Szállás, étkezés, fürdés: A szállást nomád körülmények közt, az étkezést pedig többnyire önellátóan oldjuk meg egy-egy közös bográcsolással és főzéssel megfűszerezve! Fürdés nap melegítette vízzel, ponyvával körülvett tábori zuhanyban, valamint mobil WC-t helyezünk ki.
Költségek: Az MME tagsággal nem rendelkezőktől 500 Ft/nap adományt fogadunk el, továbbá az étkezésre, ívóvízre, esetleg a fürdő víz beszerzésre mindenki hozzon magával elegendő összeget.
Mire készüljünk:A vizes élőhely miatt folyamatosan kell számítani a szúnyogok jelenlétére. Ajánlott napközben is a zárt cipő vagy bakancs, szellős hosszú nadrág és hosszú ujjú ing, kalap, esetleg szúnyogriasztó használata. Kellő előkészülettel tehát a rovarok távoltarthatók.
Ajánlott ruházat, felszerelés: A fentebb leírt ruházaton kívül még melegebb zárt ruházat estére, gumicsizma a nádasba, esőkabát, papucs, elemlámpa. Olvasnivaló, esetleg kisebb társasjátékok napközbenre, amikor kevesebb a madár. Távcső, fényképezőgép. Tányér, evőeszköz, pohár, papír törlő; tisztálkodó szerek, törülköző, egyéni gyógyszerek.
Jelentkezés, további infó: Mindenkitől kérünk előzetes bejelentkezést a (30) 2070-225 számon Somoskői Péter MME Bükki Hcs alelnöknél. A táborban 14 év alatti gyerekek csak szülő vagy nagykorú kísérő felügyeletével vehetnek részt! Kutyát hozni nem ajánlott!
A tábort a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság támogatja.

     
Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás
Időpont: 2018. augusztus 06.  –  november 05.
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park, Szalonna: Köszvényes-kút

Alapvető céljunk a területen átvonuló madárállományok alakulásának természetvédelmi és tudományos célú nyomon követése. A program szakmai vezetői mellé keresünk önkénteseket, akik a madarak befogásában és kezelésében segédkeznek. Előzetes szakmai ismeretekre nincs szükség, minden jelentkező megfelelő kiképzést kap a helyszínen. Diákok, felnőttek, családok egyaránt jelentkezhetnek. Egyéni és csoportos jelentkezőket is fogadunk. A madárgyűrűzési munka által megszabott napi rutin mellett lehetőség van a nemzeti parkban való kirándulásra és egyéb fakultatív programokra, előadások hallgatására is.

Megközelítés: A madárgyűrűző állomás Szalonna és Perkupa községek között, a Bódva partján található. Megközelítése Perkupa felől lényegesen egyszerűbb. A település vasúton és távolsági autóbuszjáratokkal is elérhető. A jelentkezőknek igény esetén részletes térképet biztosítunk, amely megkönnyíti a helyszín megtalálását. A madárgyűrűző állomás mindkét településről földúton közelíthető meg, ami személygépkocsival nem ajánlott!
 
Program: Alapvető program a madárgyűrűzés és madármegfigyelés, emellett madárhatározás, madártani és természetvédelmi, botanikai és zoológiai ismeretszerzés. Faunisztikai adatok gyűjtése, távcsöves madármegfigyelés. Lehetőség a nemzeti parkban való kirándulásra és egyéb fakultatív programokra is.
 
Ellátás: A madárgyűrűző állomáson „terepbiológus képző” feltételek vannak. Elhelyezés 3-4 személyes sátrakban, legalább napi háromszori étkezés biztosított (bográcsos és szabad tűzön készülő ételek). Tisztálkodási lehetőség a karsztforrásnál vagy a Bódvánál.
 
Szükséges felszerelés: Hálózsákról, elemlámpáról, evőeszközökről mindenki maga gondoskodik. Sátraink vannak, de aki tud, a biztonság kedvéért hozzon magával. Hideg éjszakákra rendelkezésre állnak tartalék pokrócok, amelyek igénybe vehetők. Polifoamot, esőkabátot, bakancsot/gumicsizmát, távcsövet, fényképezőgépet érdemes hozni. Szívesen látunk olyan zeneszerszámokat, amelyekkel az esti tábortüzeknél fokozni lehet a hangulatot.
További szempontok, amiket érdemes figyelembe venni: Augusztusban éjjel 5-10 °C -ra is lehűlhet a levegő, napközben 30 °C felé is emelkedhet a hőmérséklet. Szeptember végétől a hőmérséklet fagypont alá eshet. Olyan ruházatot érdemes hozni, amelyért nem kár, ha a madarak “lepotyogtatják” vagy a bokrok szétszaggatják.
 
A jelentkezés feltételei:
1. A madárgyűrűző állomáson a résztvevők számára nincsenek kötött turnusok, tetszőleges időpontban és tetszőleges időtartamra lehet jönni.
2. Egyedül érkezők esetén az alsó korhatár 14 év! Felnőtt kísérő esetén fiatalabbak is érkezhetnek.
3. Saját érdekében az érkezés előtt legkésőbb egy héttel egyeztetni kell a szervezőkkel. Ebben az esetben van még idő arra is, hogy a részletes és aktuális információkat, valamint a menetrendeket és a térképet el lehessen juttatni a jelentkezőknek.
4. A táborba kutyát hozni tilos!
5. A részvételhez előzetes természetvédelmi, madártani ismeretek NEM szükségesek!

Érdeklődni és jelentkezni lehet: Huber Attila Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1. Tel: (48) 506-000, (30) 63-11-724; e-mail: epitheca72@gmail.com

Boldogkőújfalui madarász tábor
Időpont: 2018. augusztus 11-20. (10 nap)
Helyszín: Helyi Csoport Központ, 3884 Boldogkőújfalu, Kiss István utca 14.
Szállás: a Helyi Csoport házban tábori ágyakon (saját hálózsák, ágynemű szükséges), illetve sátorban a ház udvarán és kertjében (saját sátorban; kérésre néhány sátrat tudunk biztosítani)
Ellátás: közös tábori sütés-főzés, bográcsozás, napi 1-2 étkezésre meleg ételt biztosítunk, hideg élelemről, innivalóról saját igény szerint mindenki magának gondoskodik (vásárlás megoldható)
Program: madármegfigyelés, madarász- és fotós túrák, növényismeret, kirándulás a csurgói házhoz és a közeli kőtengerhez, odúkészítés, íjászkodás, esténként vetítéses előadások, és egyéb közösségi programok. Madárgyűrűzés kihelyezett helyszínen lesz, a további részletek később a Zempléni Csoport oldalán olvashatók: http://www.mme.hu/zempleni_helyi_csoport

A tábor alatt is lesz lehetőség könyvek, kiadványok vásárlására, idei szóróanyagok és újabb kitűzők beszerzésére.

Részvételi díj: MME tagoknak ingyenes

További információ, jelentkezés: zemplen@mme.hu Balogh Katalin 20/267-2963 Béres István 30/526-7409

 

Hajdú- Bihar megye

Madárgyűrűző tábor Hortobágy-Halastón a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület szervezésében

2018. augusztus 6-10.
2018. augusztus 21-25.

Augusztus végén már sokan a szeptemberi iskolakezdésre készülnek. Ebben az időszakban a természetben is lázas készülődés zajlik. Az őszi madárvonulás kezdete éppen erre az időszakra esik, amikor nyári melegek után a nádasok, bokrosok újra benépesülnek a rejtett életmódú madarakkal. A tábor egyik célja, az ilyen távcsővel nehezen megfigyelhető madárfajok befogása és tudományos célú megjelölése. Az érdeklődők megismerkedhetnek a madárgyűrűzés szakmai fogásaival, a Hortobágyon előforduló madárfajokkal és a halastavak és a környező védett területek élővilágával.

A tábort 10 éves kor feletti gyerekeknek ajánljuk.

További információ és jelentkezési lap ITT

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Tölts el egy hetet a jászberényi Sasközpontban a sasokkal!

Részt vehetsz a sérült madarak gondozásában. Testközelből megismerheted a sasokat, ölyveket, vércséket, baglyokat. Szakemberek segítségével felfedezheted a Jászság védett természeti értékeit, növény-, rovar- és madárvilágát. Madárgyűrűzésen vehetsz részt.

Jelentkezz és táborozz velünk!!! 9-14 éves gyermekek jelentkezését várjuk!

1 turnus : Július 2-6.

2 turnus:  Július 16-20.

3 turnus:  Augusztus 21-24.

A táborban szállást és napi háromszori étkezést biztosítunk. Az elhelyezés 10, illetve 12 ágyas szobában történik, turnusonként 22 főt tudunk fogadni. Ha környékbeli vagy, lehetőség van napközis táborban is részt venni, erre turnusonként maximum 14 fő jelentkezését várjuk.

Tábor költsége (szállással): 38 000 HUF/fő
Napközis tábor költsége (szállás nélkül): 33 000 HUF/fő
Jelentkezési határidő: 2018. május 30.

A férőhelyek feltöltése az érvényes jelentkezések beérkezési sorrendjében történik!

Jelentkezni lehet személyesen a Sasközpontban, vagy e-mailen: saskozpont@mme.hu (jelentkezési lap kitöltött, szkennelt változatának visszaküldésével)

További információ telefonon: 06 20 / 35 88 453

Lehetőség van a tábori költség két részletben történő fizetésére, melynek első részlete 20 000 Ft! Sikeres jelentkezés feltétele a tábori költség legalább első részletének befizetése. A tábor költségét személyesen a Sasközpontban is be lehet fizetni, vagy pedig az MME-Sasközpont  számlaszámára utalni:
Számlaszám: 11712004-20341646 Megjegyzés rovatban ne felejtse el feltüntetni: „Sasközpont tábor”, illetve a jelentkező neve. A tábor menetének részleteiről a jelentkezést követően további tájékoztatást küldünk!

JELENTKEZÉSI LAP >> ITT

Komárom-Esztergom megye

XXVIII. Hopp Ferenc Madarásztábor
Naszály, Ferencmajori-halastavak
A tábor időtartama: 2018. július 29. – augusztus 26.
Jelentkezz és érdeklődj: Bátky Gellért 30/583-8636; gellert.batky@gmail.com

Az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megszervezi 28. madarásztáborát, amelyre minden természetkedvelőt szívesen meghív.

A tábor célja: A táj és annak természeti értékeinek megismertetése, hagyománytisztelő szemlélet átadása. Természetközelben megismerni a madarakat, valamint felfedezni a természetben rejlő szépségeket. A madárhatározással és a madárgyűrűzéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítása. Mindezt egy nagyon jó hangulatú társaságban.

A tábor jellege és helyszíne: A tábor nomád Naszály, Ferencmajori-halastavak területén.

Elhelyezés: A táborozók saját sátraiban, illetve hálózsákjaiban. Tisztálkodási lehetőség lajtból van megoldva, valamint a naszályi Általános Iskola tornaterméhez tartozó tusolóban.

Megközelítés: Tata irányából Naszály településre érkezve jobbra az első ház előtt merőlegesen letér egy bitumenes út. Erre rá kell hajtani. Sorompón áthaladva balra letér egy földút. Ezen haladva beérkezik a rendezvény helyszínére a látogató.

Fontos tudnivalók: Elsősorban 12 év feletti diákok jelentkezését várjuk. A madarak ismerete nem feltétel, de kifejezetten a madarak és a természet iránt érdeklődő fiatalokat várunk. Jelentkezni (név, kor, levélcím, telefon, e-mail cím és a részvétel időtartama) a megadott elérhetőségeken a tábor ideje alatt folyamatosan lehetséges! Esetleg fennálló orvosi panasz esetén a regisztrációval egyidejűleg feltétlenül jelezni kell!

Részvételi feltételek:
–    Akinek nincs MME/Száz Völgy tagsága: 3.000,-HUF/nap
–    MME/Száz Völgy tagság esetén: 2.000,-HUF/nap
–    Az év során egyesületeink életében komoly természetvédelmi munkát végző személyek részére: 1.500,-HUF/nap
A tagságot helyben is meg lehet váltani. A tagsággal kapcsolatos információkról szintén a megadott elérhetőségeken lehet érdeklődni. Napi háromszori étkezés (hideg reggeli, meleg ebéd, hideg vacsora) biztosított.

FONTOS! A madárgyűrűzés augusztus 26-a után is folytatódik a madárvártán, ami már önellátó és csak hozzájárulási költséget kérünk, melynek összege 300,-Ft/nap/fő.

 

Pest megye

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2018-ban is szervez herpetológiai tábort („Herptábort”) iskolások részére.

A tábor helyszíne: Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont, Szokolya–Királyrét (http://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/hiuz-haz-erdei-iskola-e...)
Időpont: 2018. június 17–22. (vasárnap–péntek)
Jelleg: ott alvós. Elhelyezés 3-8 ágyas szobában
Célcsoport: iskolások 10–18 éves korig
Részvételi díj: MME tagoknak (táborozó vagy szülő): 35 000 Ft, nem MME tagoknak: 45 000 Ft MME tagság igénylése: http://mme.hu/legyen-tag (Éves tagdíj: felnőtt 5000 Ft, diák 3000 Ft) A részvételi díjat kérjük két részletben az MME központi számlaszámára átutalni: 11712004-20011215. A közleménybe írják a táborozó nevét és a HERPTÁBOR szót.

Első – foglaló - részlet (tagoknak 15 000 Ft, nem tagoknak 20 000 Ft) fizetési határideje: 2018. április 15.

Második részlet (tagoknak 20 000 Ft, nem tagoknak 25 000 Ft) fizetési határideje: 2018. május 31.

Május 31-ig történő visszalépés esetén a foglalót csak akkor áll módunkban visszaküldeni, ha a táborhelyet a tartaléklistáról fel tudjuk tölteni. Júniusi visszalépés esetén a foglalót nem küldjük vissza. A részvételi díj magában foglalja napi háromszori étkezés díját. Az étkezések nagy részét a táborhely biztosítja), de a bográcsozás, szalonnasütés sem fog elmaradni!

Utazás: Csoportosan Budapest, Nyugati pályaudvarról, vonattal vagy egyénileg. Az utazás árát a részvételi díj nem tartalmazza, de a csoportos utazás megszervezésében segítséget nyújtunk. Részletek később

Tevékenységek: Kirándulások kétéltűek és hüllők nyomában a Börzsöny hegységben. Tudományos ismeretterjesztő előadások sokasága és proaktív, kiscsoportos foglalkozások a táborvezetők közreműködésével.
Elsajátítható ismeretek: Kétéltűek és hüllők biológiája, megfigyelésük, meghatározásuk és fotózásuk a természetben, előfordulási adatok gyűjtése és alapvető térinformatikai ismeretek, elméleti és gyakorlati természetvédelem

Táborvezetők: Dr. Vági Balázs herpetológus, a KHVSZ titkára (Debreceni Egyetem), Dr. Babocsay Gergely herpetológus, a KHVSZ elnöke (MTM Mátra Múzeum, Gyöngyös), Péntek Attila László doktorjelölt, (Szent István Egyetem), a KHVSZ titkára, Becsei Katalin környezeti nevelő (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság), Mizsei Edvárd biológus doktorandusz hallgató (Debreceni Egyetem), Balogh Diána zoológus hallgató (Szent István Egyetem)

Jelentkezés: Előzetes jelentkezés e-mailben: herptabor@gmail.com

A jelentkezés a foglaló befizetése után válik hivatalossá.

Mit hozzál magaddal: kiránduláshoz alkalmas ruházat (hosszú és rövidnadrág, póló, ing, egy melegebb ruha, esőkabát, kalap vagy baseball sapka), könnyen száradó vagy nyitott lábbeli (pl. szandál, sportcipő), vízálló lábbeli (pl. gumicsizma, bakancs), kisebb (max. 25L) hátizsák a napi túrákhoz, kulacs – vizes palack, jegyzetfüzet – napló, fényképezőgép, távcső, fejlámpa vagy zseblámpa, kullancs-szúnyogriasztó (a táborhely javaslata, hogy a csípő-vérszívó rovarok elriasztása végett citromos vagy levendulás illatú tusfürdőt használjunk), magas faktorszámú naptej, szükséges gyógyszerek 

Mit NE hozz! magas sarkú cipő, gurulós bőrönd*, laptop, alkohol.

*szülővel való egyeztetés alapján a nagy bőrönd lehet gurulós. A terepi hátizsák ne legyen olyan 

Nagy értékű fényképezőgépet vagy bármilyen más eszközt csak saját felelősségre hozz. Az elektromos készülékek elemeiről, akkumulátorairól és azok töltéséről gondoskodj!

Ételérzékenységről, allergiáról, gyógyszerszükségletről a szülők mindenképp tájékoztassák a táborvezetőket a később letölthető formanyomtatványon!

 

A Börzsönyi HCS táborai a következőképpen alakulnak:

2018. évben is megrendezésre kerülnek a hagyományos börzsönyi madarásztáborok 5 -8 évfolyamos iskolások részére Királyréten!
Programok: madárgyűrűzés, botanika, erdészet, geológia, hidro-ökológia, rovarászat, hegyi túra és sok játék.
Elhelyezés: sátrakban, erdei tisztáson, teljes ellátással.
Időpontok:
Első turnus (BOTT): július 9-21-ig
Második turnus (BTT) : július 29-től augusztus 10-ig
Részvételi díj: 39 500.-Ft (12 nap)
Akciók:
Gyorsasági kedvezmény: május 15 -ig fizetve csak 37 000.-Ft !
Családi kedvezmény: testvérek részére 37 000.-Ft fejenként (a kedvezmények nem vonhatók össze).
MME tagoknak 5% visszatérítés a befizetett összegből, az érvényes tagkártya bemutatása esetén.
Részletek: http://www.borzsony.org/aloldalak.php?id=tabor_bem
Jelentkezés: http://www.borzsony.org/tabori/tabor_jelentkezes.php

 

Tolna megye

Az MME Dombóvári Madártani Csoportjának 2018. évre tervezett táborai:

1. turnus: Természetvédelmi és ornitológiai tábor:

Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta)
Időpont: június 24 – június 29. (6 nap). Érkezés első nap (vasárnap) 13-14 óra között, távozás (pénteken) 15-17 óra között.
Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban.  Ellátás: napi 4 étkezés
 
Program: Madárbefogás és gyűrűzés; Madárismeret, madármúmiák – 40 faj ; Egyéni kutatómunka – a Természettudomány Bemutatóteremben; Hagyományos vagy természetkímélő gazdálkodás (füves élőhelyek);  Sólyomfélék.  Natura 2000 szemlélettel vadászni, vadgazdálkodást irányítani. Natura 2000-es madárfajok védelmi, telepítési lehetőségei halastavakon, szikes tavaknál (gémek, sirályok, csérek és parti madarak);
Hol, hogyan és milyen engedéllyel alakíthatunk ki költésre alkalmas partfalakat?  Parti fecskék gyűrűzése, megfigyelése; Odútelepek ellenőrzése; Távcsöves madármegfigyelés a Béka-tavaknál (gémtelep); Egy kis növényismeret; Gyógynövények környezetünkben. Erdei fülesbagoly és gyöngybagoly köpetének vizsgálata

Előadások: Az év madara a vándorsólyom; Nádasok és sekély vizű tavak, mint élőhelyek; A szikes tavak madárvilága.
Film: Ketten egy fészekben

Szabadidős lehetőségek: röplabda, sakk, malom, asztaltenisz, este természetfilmek.
Kirándulás egész napos programmal: Nyugat-Mecsek (Jakab hegytől Abaligetig), reggel - Béka-tavaknál madármegfigyelés; délelőtt  - Lengyel (parkerdő és kastélypark)

Költség: 20.000. Ft./fő (ellátás 5-5 reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora- 9500 ft/fő, szállás 6000 Ft/fő, buszköltség, parkolójegy – 2800 Ft, három belépő, (1700 Ft/fő), napi 6 órás szakmai program

RÉSZLETES PROGRAM >> ITT

JELENTKEZÉSI LAP>>ITT

Érdeklődni: Nagy Sándor, 7200 Dombóvár, Dombó P. u. 42/a
Telefon: 74/460-801 este, 30/296-4501 napközben,
e-mail: mme28@t-online.hu  megváltozott


2. turnus: Vonuláskutató és madárgyűrűző tábor

Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta)
Időpont: augusztus 21 – 25. (5 nap)
Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban (kérésre).
Ellátás: napi 3 étkezés
Program: 6-21 óráig gyűrűzés, faunisztikai megfigyelés különböző élőhelyeken, közben odútelepek ellenőrzése, hat  hálóálláson 300 m madárbefogás, diavetítés, fakultatív programként faunisztika és gyűrűzés a Béka-  tavaknál.
Költség: 14.000 Ft./fő MME tagoknak, 15.000 Ft a tagsággal nem rendelkezőknek (ellátás, szállás, egy buszköltség)
 

JELENTKEZÉSI LAP>>ITT

Érdeklődni: Nagy Sándor, 7200 Dombóvár, Dombó P. u. 42/a
Telefon: 74/460-801 este, 30/296-4501 napközben,
e-mail: mme28@t-online.hu  megváltozott

Madarászok (14 éves kortól), szakkörösök, baráti csoportok, családok jelentkezését várjuk, jelentkezés esetén a lapra kérjük az e-mail címet.

A csoportunk honlapja: www.madarvarta.atw.hu

 

Veszprém megye

Éljen egy hétig a természetben! A Veszprém Megyei Helyi Csoport gyűrűzőtábora, 2018. augusztus 14-20.

2018. augusztus 14-20-ig terjedően madárvonulás kutató tábort hirdetünk a Marcal-medencében! A tábort Mezőlaknál, a Szélmezei Horgásztavaknál szervezzük. A több mint 250 méternyi háló főként bokros és nádas élőhelyeken fogja a madarakat. A tábor nomád sátortábor jellegű.

A szervezők a sátorhelyet, a mosakodáshoz szükséges vizet és a programot biztosítják, de minden másról a résztvevőknek maguknak kell gondoskodniuk.

A tábor csak előzetes bejelentkezés után látogatható.

A részvétel korhatár nélküli és díjtalan. 18 évnél fiatalabb gyerekek csak szülői felügyelettel vehetnek részt.

További részletekért forduljon a szervezőkhöz.: Hencz Péter, 70/397-38-69; penyapkte@gmail.com Aczél Gergely, 20/972-77-78; aczel.gergely@mme.hu

Zala megye

Fenékpusztai Madártani Állomás

A természetismereti és madárgyűrűző táborunkba, szeretettel várjuk, a természetet és a vidéki életet kedvelő 8-14 éves gyermekeket, fiatalokat
Időpont: 2018. július 16- 21-ig, 23-28-ig és
augusztus 06-11-ig, 13-18-ig

Helyszín: Fenékpuszta, a MME ZHCS kutató állomás és bemutató-madármentő hely

Tervezett programok:

 • madárgyűrűzési bemutató, és gyakorlat minden nap, a Balaton énekesmadarainak megfigyelése
 • a rovarvilág csodája, rovarcsapda állítása, „rovar megfigyelő doboz etikája”
 • természetvédelmi nagy társasjáték
 • Kis-Balaton állat és növényvilága (buszos túra)
 • madárfészkek, odúk készítése
 • a beporzás fontossága, méhlegelők
 • ismerkedés a vadászattal (vadak, trófeák)
 • kézműves foglakozás (fecskefészek készítés agyagból)
 • íjászat alapjainak gyakorlása
 • a gyöngybaglyok világa (bemutató és előadás)
 • gyógynövények felismerése, megnevezése, a tea készítés, tudománya, tea kóstolással

A programokat elismert szakemberek vezetik.

A programok napközis táborként is igénybe vehetők 8.00-tól 18.00-ig.

Érkezés minden hétfőn 14.00 óráig, elmenetel szombatonként 12.00 óráig.

Az egész hetes program ára: 20 000.- Ft/fő/hét, amely 3-szeri étkezést, valamint egész napos szakmai programot tartalmaz.

Napközis formában 15 000.- Ft/fő/hét

Bővebb információ, jelentkezés: Varga Júlia T:0630-740-3995, Darázsi Zsolt T: 0630-520-5968, allomas.fenekpuszta@gmail.com

Helyszín: Fenékpuszta vasútállomás épülete "mögött"
Időpont: Az Állomás egész évben működik, ám nem minden nap van madárgyűrűzés.
Megközelíthetőség:
vonat: a Budapest-Keszthely vonalon vagy Balatonszentgyörgy átszállás Keszthely felé a Fenékpuszta Madártani megállóig.
buszjárat: Fenékpuszta megálló (Berki csárda)
autó: 71-es útról a  115 km táblánál a Balaton felé  lefordulni, a köves út a Madártani Állomásra vezet.
Program: szakmai munka elsajátítása, gyűrűző vizsgára felkészülés, madárszedés megtanulása, madárgondozás, odú tisztítás, kaszálás, villanypásztor telepítés, fotózás stb.
A "Madarász tanösvény" bármikor önállóan is megtekinthető.
Szervező: Benke Szabolcs és Darázsi Zsolt (MME Zala megyei helyi csoport)
Benke Szabolcs  T:20/519-2721
Darázsi Zsolt  e-mail: darazsizsolt@zelkanet.hu, T:30/520-5968