Albínó házi rozsdafarkú Érsekvadkerten

Igen ritka, albínó házi rozsdafarkút láttak Érsekvadkerten. A fiatal madarat Lukács Katának, az MME gyűrűzőjének sikerült majd egy órás keresgélés után lencsevégre kapnia. Az albinizmust a melanin nevű festékanyag hiánya okozza, amely rendellenesség a bőrben, a szőrzetben, vagy a tollazatban is előfordulhat.

Albinó házi rozsdafarkú (fotó: Lukács Kata)


Amellett, hogy a jelenség igen ritka, az albínó madarak könnyebb prédának számítanak, így nem túl hosszú életűek.

Albinó házi rozsdafarkú (fotó: Lukács Kata)
Az albínó házi rozsdafarkú (fotó: Lukács Kata)


A házi rozsdafarkú gyakori faj Magyarországon. Hossza 13-14 cm. Elsősorban a sziklás területek lakója, kőbányákban, szőlőhegyeken költ, de a nagyvárosok belső kerületeiben is előfordul. Általában áprilisban és júliusban költ, de előfordul, hogy háromszor nevel fiókát egy évben.

házi rozsdafarkú (fotó: Orbán Zoltán)
Hagyományos színezetű házi rozsdafarkú
(fotó: Orbán Zoltán)


Színezete igen változó a szürkésbarnától a szürkésfeketéig, amely évszakonként is különbözhet. Elsősorban rovarokkal, pókokkal táplálkozik. Gyakran kiemelkedő pontokon ülve les zsákmányára, de a talajon ugrálva is táplálkozik vagy repülő rovarokra vadászik.


Kapcsolódó oldalak


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


A fenti kis képen az albínó rozsdafarkú látható
(fotó: Orbán Zoltán)

Kapcsolódó hírek

Az Oculudentavis valószínűleg apró rovarokkal táplálkozott (illusztráció: Han Zhixin)

Egy kínai, amerikai és kanadai kutatókból álló kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a világ eddigi legkisebb méretű dinoszauruszát. A csapat egyik tagja az őslényt a legfurcsább leletként írta le, amivel valaha találkozott.

Csatlakozz te is a Föld Órájához! Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett.

Kedves szülők, tisztelt pedagógusok, a mostani nehéz helyzetben szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az elmúlt évek fejlesztéseit, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hozott létre. A fejlesztések segíthetik a pedagógusok tanórákra való felkészülését vagy az órák, szakkörök élményszerűbbé tételével a tanulók motiválását.