Bagolygyűlés a városban

Télen gyakran tömegesen gyülekeznek településeinken az erdei fülesbaglyok. Egyes esetekben számuk akár a több százat is elérheti, sokszor mégis nehéz őket észrevenni. 

Telelő erdei fülesbagoly (Fotó: Orbán Zoltán).

Viszonylag kevés bagoly faj van a világon ami telente csapatosan nappalozik, az erdei fülesbagoly azonban ezek közé tartozik. Előszeretettel választ településeket téli nappalozóhelyül. Ennek egyik fő oka lehet, hogy ezeken a helyeken mindig néhány fokkal melegebb van, mint a természetben. 


Kiváló rejtőszínük miatt még akkor is nehéz meglátni őket, ha tudjuk, hogy ott vannak (Fotó: Göcző Gabriella).

Ha tehetik, akkor többnyire fenyőkön, tujákon pihennek, hiszen ezek sűrű lombjában jól el tudnak bújni, de ezek hiányában lombhullató fákat is elfoglalják. Többnyire nyugodt városi parkokban, iskolák udvarán, temetőkben gyülekeznek. Jelenlétüknek árulkodó jelei lehetnek a fák alatt előforduló  kis szürke szőrcsomók, a bagolyköpetek. 


Nyírfán nappalozó erdei fülesbaglyok (Fotó: Söményi Gábor).

Felmérések alapján elmondhatjuk, hogy januárban vannak jelen legnagyobb számban a nappalozóhelyeken. Februárban már megkezdődik a költésre való felkészülés, így a baglyok egy része elhagyja a telelő csoportot, hisz a párválasztás és a fészkelőhelyek kiválasztása és őrzése újra a természetbe szólítja őket. 


Erdei fülesbagoly (Fotó: Horváth Márton). 

 

Göcző Gabriella

Tevékenység: