Biodiverzitás Monitoring Labor Nyíregyházán

A Nyíregyházi Főiskola Környezettudományi Tanszéke és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több éve folyó együttműködése keretében került kialakításra a Biodiverzitás Monitoring Labor, melynek átadására 2004 február 25-én került sor.Az új labor, mely egyben az egyesület Monitoring Központja, jelentősen hozzájárul a környezettudományi képzésben résztvevő hallgatók természetvédelmi gyakorlati képzéséhez, megismertetve őket a természeti értékeink állapotának figyelemmel kisérését biztosító biodiverzitás monitorozó munkákkal, a terepi módszerektől a legmodernebb térinformatikai és statisztikai eljárásokig. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezete, keretében több évtizede folynak Magyarországon olyan felmérő munkák, amelyek a madárvilág állapotán keresztül a hazai természet állapotának monitorizálására adnak egyedülálló lehetőséget.

Az MME keretében több ezer önkéntes vesz részt országszerte a madárállomány rendszeres monitorizálásában, amely révén hazánk egyik legjelentősebb természeti értékeket nyilvántartó adatbázisával rendelkezik. Az MME és Tanszék együttműködése alapján létrehozott labor ad helyet az MME Monitoring Központjának, amely koordinálja és feldolgozza a madarakkal kapcsolatos felmérőmunkákat Magyarországon és kapcsolatot tart a nemzetközi szakmai szervezetekkel.

Az együttműködés keretében, hallgatók nemcsak megismerhetik, hanem közvetlenül bekapcsolódhatnak, mind a terepi mind az adatfeldolgozó elemző munkákba, amely eredményességét az utóbbi években a témában született sikeres szakdolgozatok jeleznek. A Környezettudományi Tanszék fontosnak tartja, hogy az oktatáson túlmenően segítse a régióban folyó környezet-, természetvédelmi kutatásokat. A kialakított labor nagyban segítheti, hogy az ország természeti értékekben egyik leggazdagabb, azonban nem kellően feltárt régiójában minél több, rendszeres felmérő monitorozó munka induljon be, az abban jártas szakemberek képzésével és az érdeklődő nagyszámú önkéntesek bevonásával.

Kapcsolódó hírek

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...

Fotó: Dr. Gálhidy László

A zöld civil szervezetek együttműködésével alakult Normafa Természetesen Koalíció aggódva követi nyomon a főváros legkedveltebb kirándulóhelyére tervezett újabb turistalátványosság terveit.