Élőhelykezelés a Tétényi-fennsíkon

2020. február 22. 09.00 - 15.00

2020. február 22-én szombaton a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja jubileumi 10. alkalommal rendezi meg a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel közös élőhelykezelési akcióját a Tétényi-fennsíkon.

Az élőhelykezelés során a nap legfontosabb feladata a száraz gyepek és sztyeprétek értékes élővilágát veszélyeztető cserjefoltok részleges visszaszorítása és a gallyak elhordása lesz. A fennsíkon olyan értékes növényfajok találnak otthonra, mint a fokozottan védett magyar gurgolya és a homoki kikerics, de jelentős a tavaszi hérics és a törpe nőszirom állomány is. Ezen kívül számos közösségi jelentőségű, úgynevezett Natura 2000 jelölőfaj is megtalálja itt életfeltételeit, melyek közül több nem él máshol Budapesten, sőt egyesek országos szinten is ritkaságnak számítanak. A fentebb említett fajok hosszú távú megőrzéséhez azonban nagyobb kiterjedésű nyílt élőhelyekre van szükség.
A találkozó a Tétényi-fennsík keleti szélén lesz a Szoborpark mellett található autóparkolónál 9:00 és 9:15 között.
Rövid eligazítás után az idei évben kicsit hosszabb (kb. 800 méteres) sétával érjük el a munka helyszínét, ugyanis most a védett terület nyugati szegélyében fogunk tevékenykedni.
A Szoborparkot autóval legegyszerűbben a Balatoni úton érjük el: a főútról a Rókales utcánál jobbra fordulva, kb. 50 méter után meglátjuk a Szoborpark főbejáratát és a parkolót. Aki kocsival érkezik és ismeri a területet, akár közvetlenül a munka helyszínére is érkezhet (ld.: Térképmelléklet!), mert a területre vezető betonút sorompóját ezen a napon végig nyitva tartjuk. A sorompó mögött pedig parkolásra is van lehetőség. Tömegközlekedéssel a belváros felől legkönnyebb az Újbuda Központtól induló 150-es autóbusszal lehet megközelíteni a helyszínt, melynek Memento Park nevű megállójánál kell leszállni! A menetrend ide KATTINTVA érhető el!
(FONTOS: a link a „Újbuda Központ” végállomásról történő indulási időt mutatja, ahonnan 33 perc után érkezünk a „Memento Parkhoz”.)

Természetesen, aki nem tud a munka elején csatlakozni hozzánk, az a nap folyamán bármikor megteheti ezt, ugyanis egész nap a területen dolgozunk. Szokásunkhoz híven a szerszámok és védőkesztyűk biztosítása mellett a megjelenő önkénteseknek szeretnénk kedveskedni finom szendvicsekkel és folyamatosan készülő meleg itallal. A munka helyszínéhez közel hálóállást is kialakítunk, melynek köszönhetően madárgyűrűzési bemutató is színesíteni fogja a programunkat.

FONTOS! A közösségi szolgálatra érkező diákcsoportokat csak abban az esetben tudjuk fogadni, ha az értük felelősséget vállaló tanár, vagy szülő is velük tart a rendezvényre. Egy csoport maximum 15 fős lehet. Számukra a részvételhez február 21.-ig lehet regisztrálni Kincses Lászlónál a kincses.laszlo@mme.hu címen. Egyénileg érkező 18 év alatti diákokat csak szülői felügyelettel tudunk fogadni. A munka elején mindenki munka- és balesetvédelmi eligazítást kap, amelyet aláírásával kell elfogadnia.

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.

A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!

A lebonyolításban a Főkert Nonprofit Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai is közreműködnek!

Az MME Budapesti Helyi Csoport vezetőségének nevében minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk egy kis téli munkára!

A terület térképe (Forrás: Google Maps)
A terület térképe (Forrás: Google Maps)