Beszámoló a Hór-völgyi Madárgyűrűző Táborról

Mint a régi szép időkben, mégis teljesen másképp: madárgyűrűzés Oszlán.

Augusztus 17-28 között rendeztük meg – a vírushelyzet miatt csak szűkebb körben – a Hór-völgyi madárgyűrűző tábort. Tekintve, hogy nagy tömegeket nem hívhattunk össze, lehetőségünk nyílt most a gyerekekre koncentrálni és egy igazán családias, interaktív tábort lebonyolítani. A tábor ideje alatt összesen 55-en jártak nálunk, közülük 27 gyerek. Három család életében ez volt az első sátrazós nyaralás!
 

Gyűrűzés (Fotó: Vadnay Réka)
 

Nem csak madarakkal ismerkedhettek: főszerepben az erdei sikló (Fotó: Vadnay Réka)
 
Összesen 197 madár kapott gyűrűt és 3 visszafogásunk volt, mindhárom madarat (2 széncinege, 1 barátcinege) Fitala Csaba, a BNPI természetvédelmi őre gyűrűzte korábban. Nem mindennapi élményekkel is gazdagodtunk, hiszen a 21 meggyűrűzött madárfaj között olyan különlegességek is szerepeltek, mint a törpekuvik (Glaucidium passerinum), aminek napjainkig összesen három egyedét gyűrűzték Magyarországon. Legritkább hazai harkályfajunknak, a fokozottan védett fehérhátú fakopáncsnak (Dendrocopos leucotos) és a szintén ritkának számító kis légykapónak (Ficedula parva) is a hálóba akadt egy-egy egyede.
 

Balról jobbra: törpekuvik, fehérhátú fakopáncs, kis légykapó (Fotók: Vadnay Réka)
 

Tábori hangulat (Fotó: Vadnay Réka)
 
A tábor Horváth Róbert tagtársunknak köszönhetően valósult meg, aki egyedüli gyűrűzőként szaktudásával és saját felszerelésével biztosította, hogy új adatokat gyűjthessünk a terület madárvilágáról. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével pedig majdnem két hétre igénybe vehettük az Oszlai Kulcsosházat. Köszönjük szépen!
 
Reméljük, hogy a tábor résztvevői kedvet kaptak a folytatáshoz és jövőre újra találkozunk majd Velük, valamint további Érdeklődőkkel is!