Nem félünk a farkastól!

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület lévén májusban a szőrös állatok felé vettük az irányt. Az „Egri Természetismereti Estek” havonta megrendezésre kerülő programsorozat az MME, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az Eszterházy Károly Egyetem és a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület közös szervezésében valósul meg. Májusban farkasos témával vártuk az érdeklődőket, előadónk Dr. Újváry Dóra - a Horkai Farm egyik tulajdonosa, és Gombkötő Péter - a BNPI zoológiai szakreferense volt.

Dóra és a farkaskölyök (Fotó: Kozma Attila)

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság először 2015-ben adott hírt az itt született farkaskölykökről. A farkasok kameracsapdákkal történő követése azóta is folyamatos. Gombkötő Pétertől az előadás elején megtudtuk, hány farkast becsülnek a BNPI működési területére, valamint megmutatott pár felvételt a kameracsapdák eredményeiből. Farkassal találkozni nagyon ritka esetben fordulhat elő, hiszen érzékszerveik sokkal kifinomultabbak a miénknél, hamarabb észrevesznek minket, mint mi őket. A farkasokon túl a közönséget a medvék jelenléte is érdekelte. A BNPI több tájékoztatót is kiadott a nagyragadozók helyzetéről, felhívva a figyelmet mi a teendő ha a farkasok nyomával, hátrahagyott ételmaradékával találkoznak az erdőkben kirándulók.

Minderről és a BNPI farkasairól a nemzeti park honlapján informálódhatnak bővebben: www.bnpi.hu.

Péter előadása után a Horkai Farm farkasainak bemutatása következett. Újváry Dórától a farkasok viselkedéséről, etológiai kutatások eredményeiről hallhattunk, megismerve miről árulkodik az állatok testartása, s milyen különbségek vannak a házi kutyák és "őseik" viselkedése között.

Fotó: Kozma Attila
Igen, az az asztalon egy cumisüveg :)

Fotó_Kozma_Attila
Fotók: Kozma Attila
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Videókat, hangfelvételeket is bemuatatott Dóra, akinek ezúton is köszönjük hogy elfogadta a meghívásunkat! Férje Horkai Zoltán ("a Farkasember) 2016-ban volt a nemzeti park hírnöke. Mindenki számára talán a legkedvesebb élmény az előadás végén bemutatott farkaskölyök volt - aki mindezek előtt cumisüvegből meg lett etetve, így teli hassal pihente végig a mögötte lévő másfél órát az asztal alatt egy tárolóban. A kölyöknek fontos, hogy új szagokkal találkozzon, így páran meg is simogathatták. 

Fotó: Pozsonyi Enikő
Az este legkedvesebb emléke; a farkaskölyök akinek lassan felállnak a fülei 

Fotó: Pozsonyi Enikő
Cumisüveg előtt
Fotók: Pozsonyi Enikő

Az előadás célja a farkasok viselkedésének bemutatása volt, valamint az, hogy megismerjük milyen fontos ökológiai szerepük van az erdőben. Az előadáson kb. 80 érdeklő vett részt.

Hák Flóra
Eger, 2018.05.10.