Erdei fülesbagoly telelőhelyek országos, lakossági felmérése

A 2020. évi szinkronszámlálás időpontja január 24-27. (péntek-hétfő). A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Telelő erdei fülesbaglyok (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Mettől meddig tart a felmérés?

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás 2020-ban január 24-27. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart.

A telelő baglyokat azonban nem csak ilyenkor lehet számolni! A bagolycsapatokról egész télen várjuk az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni (lásd később, a "Hogyan és hova jelentsem az adatokat?" fejezetben), mert ezek is bekerülnek az éves öszesítésbe!

 

Hogyan és hova jelenthetem az adatokat?

Az adatok rögzítésére és beküldésére két adatlapforma is elérhető, ezek a szükséges tájékoztatást is tartalmazzák:

Amint azt a rutinos adatgyűjtők már jól tudják, „a nulla adat” is adat! Ez ebben az esetben annyit jelent, hogyha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen (amelyet alaposan átnézett!), az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat!

Amennyiben kérdése van a bagoly szinkronszámlálással kapcsolatban, kérjük, az erdeifules@mme.hu e-mail címre írjon!

 

Mi történik az adataimmal?

Készül egy éves összesítés, illetve minden információ bekerül az országos Madáratlasz Program adatbázisába, ami pedig részét képezi egy európai szintű MAP összesítésnek.

 

Hol csatlakozhatok baglyos közösséghez?

A felmérés Facebook közösségi oldala: https://www.facebook.com/erdeifulesbagolyszamlalok/ 

 

 

Telelő bagolycsapatok?

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly „fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja!

Hogy miért teszik ezt? Biztosan nem tudjuk, csak feltételezéseink vannak. Az egyik legfőbb vonzerő számukra a település környéki gyepek és szántók gazdag kisrágcsálószákmány-kínálata, ami a magyarországi enyhe teleken (a sarkkörön túli területekhez viszonyítva) könnyen és nagy biztonsággal hozzáférhető táplálékbázist jelent számukra.

Ezeket azonban könnyebben és zavartalanabbul érhetnék el, ha az agrávidék fáin, facsoportjaiban, mezővédő erdősávjaiban töltenék a nappalokat. Csakhogy a sík és dombvidékek alapvetően lombhullató fáinak csupasz ágain gyülekező bagolytömegek nagy vonzerőt jelenthetnének az olyan ragadozómadaraknak, mint a parlagi sas, a héja, az egerészölyv vagy akár a kerecsen- és a vándorsólyom, melyek termetüknél fogva potenciális veszélyt jelenthetnek az erdei és a réti fülesbagolyra. Ez a veszély a belterületi nappalozással gyakorlatilag teljes egészében kiküszöbölhető, mivel ezek a fajok (a héja kivételével) nem szívelik az ember közelségét.

 

Jó ez nekünk?

A baglyok jelenléte gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos, ezért a település, a térség, az ország egész lakosságának jól felfogott érdeke! Ez annak köszönhető, hogy a telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt.

Száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva az általuk biológiai úton eltávolított, mezőgazdasági kertevő egerek és pockok száma 18-27000 (36-54000), nem számolva a már néhány hetesen korában ivaréretté váló kisrágcsálók utódait – melyekkel ez a szám nagyságrendekkel nagyobb. Ha a baglyok (és más ragadozómadarak) nem végeznék el ezt a rágcsálóirtást, a feladatot mi csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humán egészségügyi kockázatot jelentő mérgek bevetésével, és akkor is csak részben tudnánk megoldani.

Az év közben ritkán látható baglyok akár tömeges megfigyelése rendkívül izgalmas élmény is a városlakó, természeti élményekre vágyó lakosság számára - erdei fülesbagoly (Fotó: Orbán Zoltán)
Ráadásul az év közben ritkán látható baglyok akár tömeges megfigyelése
rendkívül izgalmas élmény is a városlakó, természeti élményekre
vágyó lakosság számára – 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)

Az év közben ritkán látható baglyok akár tömeges megfigyelése rendkívül izgalmas élmény is a városlakó, természeti élményekre vágyó lakosság számára - tollászkodó erdei fülesbagoly (Fotó: Orbán Zoltán)

 

A felmérés története

Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, amit az idei évtől az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály szervez és az MME Monitoring Központ segít.

 

Mi a célja?

A telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezve közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében.

 

Ki vehet részt benne?

Bárki, mivel a felméréshez nincs szükség különleges madártani ismeretre vagy felszerelésre, ráadásul a vizsgálódáshoz el sem kell utazni a városból, a faluból.

Az MME az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít, akik a napi sétájuk, órai és szakköri munka keretében, a pedagógus segítségével vagy önállóan mérhetik fel a baglyokat, így gyakorolva az elektronikus eszközök, az okostelefon és az internet együttes terepi használatát is.

 

Hol keressem a baglyokat?

A lakott területi gyülekezések legtöbbször a települések központjában található parkok, közintézményekhez tartozó udvarok, templomkertek örökzöldjein, illetve magánházak kertjeiben alakulnak ki, azonban lombhullatókon vagy a lakott területek határában fekvő temetők területén is előfordulhatnak kisebb csoportok.

A szinkronszámlálás során elsősorban a belterületen nappalozó erdei fülesbaglyok egyedszámára, az őket érintő veszélyeztető tényezőkre és egyéb kiegészítő adatokra vagyunk kíváncsiak, de ezzel párhuzamosan külterületi helyszínekről (ártéri erdők, telepített fenyvesek, sűrű ezüstfa állományok stb.) is érdemes és lehet adatot gyűjteni.

A baglyok tömeges jelenlétére utal a pihenőfák alatt felhalmozódó fehér ürülék (Fotó: Orbán Zoltán)
A baglyok tömeges jelenlétére utal a pihenőfák alatt felhalmozódó fehér ürülék, ...

Nagy mennyiségben felhalmozódott bagolyköpet telelő erdei fülesbaglyok nappali pihenőfája alatt (Fotó: Orbán Zoltán)
... valamint a zsákmányállatok szőre és csontjai alkotta, a baglyok által felöklendezett
köpet – 4 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

Nagy mennyiségben felhalmozódott bagolyköpet telelő erdei fülesbaglyok nappali pihenőfája alatt (Fotó: Orbán Zoltán)

Nagy mennyiségben felhalmozódott bagolyköpet telelő erdei fülesbaglyok nappali pihenőfája alatt (Fotó: Orbán Zoltán)

Bagolyköpetek telelő erdei fülesbaglyok nappali pihenőfája alatt (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Mi kell hozzá?

A számláláshoz kézi távcső ajánlott, de lombhullató fákon, bokrokon akár szabad szemmel is pontosan meghatározható az erdei fülesbaglyok egyedszáma.

Lombhullató fákon a telelő erdei fülesbaglyok szabad szemmel is jól láthatók, számlálhatók (Fotó: Orbán Zoltán)
Levelek hiányában a csupasz ágakon tömegesen pihenő erdei fülesbaglyok gyakran
már messziről is jól láthatóak és számuk könnyedén meghatározható.
6 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

Lombhullató fákon a telelő erdei fülesbaglyok szabad szemmel is jól láthatók, számlálhatók (Fotó: Orbán Zoltán)

Lombhullató fákon a telelő erdei fülesbaglyok szabad szemmel is jól láthatók, számlálhatók (Fotó: Orbán Zoltán)

Lombhullató fákon a telelő erdei fülesbaglyok szabad szemmel is jól láthatók, számlálhatók (Fotó: Orbán Zoltán)

Lombhullató fákon a telelő erdei fülesbaglyok szabad szemmel is jól láthatók, számlálhatók (Fotó: Orbán Zoltán)

Lombhullató fákon a telelő erdei fülesbaglyok szabad szemmel is jól láthatók, számlálhatók (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Az erdei fülesbagoly telelőhelyeken magas, meglehetősen jó takarást biztosító örökzöldeken is nappalozhatnak madarak. Ezek a fák megnehezíthetik a nappali fényben történő, pontos számolást, hiszen nem biztos, hogy az összes bagoly észlelhető a zárt, sötét lombozatban. Ilyen esetekben lehet alkalmazni a szürkületi kihúzáskor vagy a hajnali behúzáskor történő számlálást, amivel pontosabb adatokat nyerhetünk a nappali fényviszonyok között történő számoláshoz képest, persze csak a problémás örökzöldek esetében.

A télen is sűrű lombozatot viselő örökzöldek sötét belsejében már nehezebb a baglyok számolása, ilyenkor jól jön egy kézi távcső - edei fülesbagoly (Fotó: Orbán Zoltán)
A télen is sűrű lombozatot viselő örökzöldek sötét belsejében már nehezebb a
baglyok számolása – ilyenkor jól jön egy kézi távcső. 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)

A télen is sűrű lombozatot viselő örökzöldek sötét belsejében már nehezebb a baglyok számolása, ilyenkor jól jön egy kézi távcső - edei fülesbagoly (Fotó: Orbán Zoltán)

Élménynek sem utolsó a reggeli szürkületben kihúzó, illetve estefelé kirepülő baglyok számolása - erdei fülesbaglyok (Fotó: Orbán Zoltán)
Élménynek sem utolsó a reggeli szürkületben kihúzó, illetve estefelé kirepülő
baglyok számolása – 3 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

Élménynek sem utolsó a reggeli szürkületben kihúzó, illetve estefelé kirepülő baglyok számolása - erdei fülesbaglyok (Fotó: Orbán Zoltán)

Élménynek sem utolsó a reggeli szürkületben kihúzó, illetve estefelé kirepülő baglyok számolása - erdei fülesbaglyok (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Az erdei fülesbaglyok mellett egyéb bagolyfajok is megjelenhetnek a nappalozóhelyeken, akár az előbbi faj egyedei közé vegyülve, akár azoktól elkülönülve. Ennek értelmében az erre vonatkozó megfigyeléseket is (réti fülesbagoly, kuvik stb.) is köszönettel fogadjuk.

Réti fülesbagoly telelő erdei fülesbagoly csapatban Túrkevén, 2018. január 10-én (Fotó: Orbán Zoltán)
Az erdei fülesbagoly telelőcsapatok madárról madárra történő számolásakor figyeljük,
keressük a sokkal-sokkal ritkább, de alkalmilag feltűnő réti fülesbaglyokat is.
Utóbbiak tollfüle kisebb, szeme (írisze) sárga, nem pedig narancssárga,
mint az erdei fülesbagolynál, ami a fekete maszkkal szigorúbb
tekintet kölcsönöz a fajnak. 4 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)

Réti fülesbagoly telelő erdei fülesbagoly csapatban Túrkevén, 2018. január 10-én (Fotó: Orbán Zoltán)

Réti fülesbagoly telelő erdei fülesbagoly csapatban Túrkevén, 2018. január 10-én (Fotó: Orbán Zoltán)

Réti fülesbagoly (jobbra) telelő erdei fülesbagoly csapatban Túrkevén, 2018. január 10-én (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Kell-e etetni a telelő baglyokat?

Közvetlenül, úgy mint az énekesmadarakat, nem és nem is kell, mert az etetőkből kihulló mag oda vonzza az egereket, amikre a baglyok éjszakánként így vadászni tudnak. Illetve léteznek bagolyetető egérvár megoldások, amikről itt olvashat >>

Amennyiben hasznosnak találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerősei, barátai körében is, különös tekintettel a pedagógusokra, hogy közösen minél többet tehessük! Köszönjük!

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!


Kovács Ágnes – Orbán Zoltán