Farmos határában már több mint negyedmillió kétéltűt mentettek meg a természetvédők

Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai által koordinált kétéltűmentési akció során 2013-ban már csaknem 31 ezer védett kétéltű jutott át biztonságban a 311-es út mentén kihelyezett terelőkerítés segítségével, a Farmos melletti Nagy-nádas területére.

Ásóbéka portré (Fotó:Németh András)


Az idei nagy számú békapopulációnak különösen örülnek a szervezők, ugyanis a tavalyi rendkívüli aszályos évben mindössze másfél ezer békát mentettek, de úgy tűnik az időjárás szeszélyeinek kivédésére a természet megfelelően felkészült.

További bizakodásra ad okot, hogy az Európai Unió által támogatott pályázat keretében elkészült, a Hajta-menti vizes élőhelyek természetvédelmi célú vízpótlását lehetővé tévő rendszer. Ennek segítségével száraz időben, a térség mocsaraiban visszatartható az ökológiailag szükséges vízmennyiség, amely nem csak a békák számára kedvező, de például a mezőgazdasági termelők aszálykárai is csökkenhetnek.

Barna ásóbékák (Fotó: Berki Gabriella)
Barna ásóbékák (Fotó: Berki Gabriella)


A közúti kétéltűmentési akció keretében már hetedik éve napról-napra pontosan rögzítjük, hogy pontosan hány béka és gőte kerül a vödrökbe. Ennek köszönhetően tudjuk, hogy 2013. március 13-án megmentettük a 250 ezredik állatot! Ezzel Farmos végérvényesen bekerült a legnagyobb hazai kétéltűmentő helyek sorába.

A békák vonulását a néhány napra visszatérő tél ugyan megszakította, de a hó elolvadását követően, várhatóan pár napon belül újra vonuló békák, és az őket megmenteni igyekvő emberek tűnhetnek fel az út mentén.

Zöld levelibékák (Fotó: Sváner János Zoltán)
Zöld levelibékák (Fotó: Sváner János Zoltán)


A Duna-Ipoly Nemzeti Park idén is lehetőséget kínál az érdeklődő családoknak, óvodáknak, iskoláknak, hogy a mentési akcióban tevékenyen részt vegyenek. Örömteli, hogy évről-évre növekszik a látogatók száma, az idei évben már 25 intézmény, és mindösszesen 850 fő látogató jelezte részvételi szándékát.

Csoportok részére még néhány nap rendelkezésre áll, ezekről az „ásóbéka blogon” (http://asobeka.blog.hu) lehet tájékozódni.

A mentés során megismerhető az idei év kétéltűje, a barna ásóbéka (ez a faj adja a megmentett egyedek 95%-át), de jó eséllyel találkozhatunk vöröshasú unkával, zöld levelibékával, dunai tarajosgőtével. A felsorolt fajokon kívül még 5 kétéltű és 5 hüllőfaj jelenlétét sikerült a területről kimutatni, de ha véletlenül épp nincs béka (száraz időben, vagy talajmenti fagyok esetén előfordul ilyen is) a vödörbe esett bogarak, pókok, ezerlábúak világa, akkor is rengeteg érdekes felfedeznivalóval kecsegtet.


Dunai tarajosgőte és ásóbéka (Fotó: Berki Garbiella)
Dunai tarajosgőte és vöröshasú unka (Fotó: Berki Garbiella)


Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén Farmoson kívül több helyszínen van lehetőség bekapcsolódni mentési akciókba. A Gerecsében a Nemzeti Park civil szervezetekkel közösen Tardos, Tarján, és Tata településeken, míg civil szervezetek önkéntesei Hont és Tinnye közelében mentik az autók kerekeitől a békákat.

A mentés során készült további képeket megtekinthetik a csoport Facebook oldalán (www.facebook.com/FarmosiBekamentok).

További információk az alábbi internetes oldalakon:

-   www.dinpi.hu/
-   http://asobeka.blog.hu
Kapcsolódó hírek

Az Egyesült Királyságban jelenleg kevesebb, mint 50 nagy goda pár van. Többségük két helyen, a Nene és az Ouse Wash területén, a lápvidéken költ. (Fotó: https://rspb.org.uk)

Az RSPB Természetvédelmi Kutatóközpontban mintegy 60 teljes munkaidőben dolgozó kutató foglalkozik a világ fajvédelmi problémáival. A kutatócsoport a gázlómadarakat fenyegető veszélyekre koncentrál és a „Nagy goda Projekt” az egyik ilyen nagy jelentőségű projekt lesz az elkövetkezendő években.

uráli bagoly, füleskuvik, erdei  fulesbagoly (fotó: Szilágyi Attila)

A baglyok mindig is különleges szerepet töltöttek be az emberek életében. Sok hiedelem, monda kötődik hozzájuk, a bölcsesség szimbólumának tekintik őket, pedig nem kivételesen intelligens madarak. Viszont tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt valóban érdekesek. E hangtalanul repülő éjszakai ragadozók a 2020-as év madara jelöltjei, amelyeket a...

Börzsönyi szalamandra-túránk résztvevői

A nyár beköszöntével kicsit összefoglalnánk az "Év kétéltűje - a foltos szalamandra - 2019" kampányunk első félévét - talán egy kicsit a dicsekvés és nem titkoltan a hasonló rendezvények szervezésére buzdítás szándékával.