Farmosi békamentés - április elejéig lehet csatlakozni!

Országszerte óriási természetvédelmi problémát jelentenek azok a közutak, melyek a kétéltűek élőhelyét keresztülvágva arra kényszerítik az állatokat, hogy a peterakó területekre tartva ezeken keljenek át. Nincsenek pontos országos adatok az ilyenkor áldozatul eső védett állatok számáról, de ez minden bizonnyal sok százezres, az okozott természetvédelmi kár pedig milliárdos nagyságrendű! Az új építésű utakon - különösen az autópályákon - már vannak béka alagutak, ott ahol ezek hiányoznak, a természetvédők mentik az állatokat. Ilyen programra várjuk az érdeklődőket szeretettel a Pest megyei Farmoson is.

Farmosi békamentés (Fotó: Orbán Zoltán).


A Budapest-Szolnok vasútvonalon fekvő Farmos a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tápió-Hajta Tájvédelmi Körzetének egyik igen értékes területe. Vizes élőhelyei számos védett növény és állatfajnak adnak otthont. Ezek között az óriási egyedszámnak köszönhetően kiemelt helyet foglalnak el a kétéltűek.


Sajnos a gyepeken telelő békáknak és gőtéknek a Farmosi nagy nádas
peterakó helyei felé tartva át kell kelniük a 311-es úton,
miközben rendkívül nagy számban pusztulnak el
a kerekek alatt.

Vonat által elütött tarajos gőték (Fotó: Orbán Zoltán).
A tavaszi kétéltűvonulás nagyságrendjét, az állatok egyedsűrűségét
jól jelzi, hogy a vonatok is nagy számban gázolják el őket
(tarajos gőték).


A probléma kezelésére a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájvédelmi körzetének őrei, a Tápió Közalapítvány, a Jane Goodall Intézet és az MME Tápió-vidéki Helyi Csoportja évek óta szervez önkéntes munkát a kétéltűek védelmére, ami az időjárás alakulásától függően március eleje-közepétől április első feléig tart.


Idén az első igazi tavaszi napon, március 12-én
raktuk ki a terelő kerítést.


A hideg március kezdet miatt jó két hetes csúszásban lévő kétéltűek robbanásszerűen jelentek meg a területen, így három nap alatt már több mint 9.000 béka és gőte szolgáltatott sok órányi munkát az önkénteseknek. Az elkövetkező hetekben a környék iskolásai forgószínpad-szerűen osztályonként farmoson kezdik a napot, de sokan érkeznek segíteni az ország távolabbi területeiről és a fővárosból is.


A március 15-i napon több mint 5.000 kétéltűt: többségében
barna ásóbékát, de levelibékákat, varangyokat, tavi békákat,
tarajos és pettyes gőtéket sikerült biztonságosan az
út túloldalára juttatni a terelő kerítésnek és a rengeteg
önkéntes munkájának köszönhetően.


Amint az a felvételeken is látható, a békamentés nemcsak remek környezeti nevelési alkalom, de jó szabadidős elfoglaltság is, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy akár családi, akár baráti társaságban szánjon rá néhány órát és látogasson el Farmosra, segítsen a békamentő kerítés tövében lévő gyűjtő vödrök kiürítésében, az állatok megszámolásában, majd a néhány száz méterre lévő vizes élőhelyre szállításukban.  

Az érdeklődők a már betelt és a még szabad időpontokról itt tájékozódhatnak >>.


További információ
Németh András: 06-20/234-9994


Minden résztvevő segítségét köszönjük!Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!
Orbán Zoltán


Kapcsolódó hírek

Az Egyesült Királyságban jelenleg kevesebb, mint 50 nagy goda pár van. Többségük két helyen, a Nene és az Ouse Wash területén, a lápvidéken költ. (Fotó: https://rspb.org.uk)

Az RSPB Természetvédelmi Kutatóközpontban mintegy 60 teljes munkaidőben dolgozó kutató foglalkozik a világ fajvédelmi problémáival. A kutatócsoport a gázlómadarakat fenyegető veszélyekre koncentrál és a „Nagy goda Projekt” az egyik ilyen nagy jelentőségű projekt lesz az elkövetkezendő években.

uráli bagoly, füleskuvik, erdei  fulesbagoly (fotó: Szilágyi Attila)

A baglyok mindig is különleges szerepet töltöttek be az emberek életében. Sok hiedelem, monda kötődik hozzájuk, a bölcsesség szimbólumának tekintik őket, pedig nem kivételesen intelligens madarak. Viszont tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt valóban érdekesek. E hangtalanul repülő éjszakai ragadozók a 2020-as év madara jelöltjei, amelyeket a...

Börzsönyi szalamandra-túránk résztvevői

A nyár beköszöntével kicsit összefoglalnánk az "Év kétéltűje - a foltos szalamandra - 2019" kampányunk első félévét - talán egy kicsit a dicsekvés és nem titkoltan a hasonló rendezvények szervezésére buzdítás szándékával.