Ízelítő az Elza-majori CES pont működéséből

Szeretnénk egy kis betekintést adni az idén nyár elején lezajlott, Elza-majori madárgyűrűző programjainkba, CES pontunk működésébe, mindezt képekkel, érdekességekkel és rövid történetekkel fűszerezve.

Függő cinege

Az elmúlt két év eredményei után izgatottan vártuk, hogy idén ismét belekezdjünk a CES protokoll szerinti gyűrűzésbe. Nagy tervek, gyűrűzőbemutatókról, publikus egy éjszakás nomád madarásztáborokról. Csapatmunka lesz ez a javából. Amikor már sínen voltak az előkészületek, akkor köszöntött be a koronavírus, és kezdhettük újra tervezéssel a tavaszt.


Madarász tábor madártávlatból

Embert próbáló feladat szájmaszkban hálót állítani, madarat szedni, sok vicces pillanatot okozott egy-egy madár jelölése, Gondoljunk csak bele a kotlófolt vizsgálathoz szét kell fújni a tollakat a madár hasán, persze maszkban nem olyan könnyű ez. Ugyanakkor megoldást jelentett a maszk viselése a vírus megfékezése mellett az arc körül ólálkodó szúnyogok ellen is.

Mi is az a CES? - A CES (Constant Effort Sites-Állandó Ráfordítású Gyűrűzés) program olyan információk gyűjtését tűzi ki céljául, amelyek segítenek feltárni a madárpopulációk változásait a költési időszakban történő egyedi jelölés módszer segítségével. A program fő célja hosszútávú adatokat gyűjteni az énekesmadarak állományának és a túlélési rátájuknak változásáról. Ezért fontos, hogy egy-egy helyen a munkát legalább 4 évig, de lehetőleg még hosszabb távon végezzük!


Egy búbosbanka is a hálónkba került

Ezeken az alkalmakon standard hálóállással dolgozunk, mely 12 méteres hálókból áll, összesen 12 hálót egybefüggően állítunk fel oszlopokra. Általában a hálóállítás pénteken kora este szokott lezajlani, majd egy kis beszélgetés után, megvárva a teljes sötétséget széthúzzuk a hálót. Ezután nyugovóra térünk, és másnap hajnalban korán ébredünk.


Napkelte Elza-majorban

Elza-majori gyűrűzőhelyünkről tudni kell, hogy a Velencei-tó egykori medrében található, ami valaha egy Seregélyesig kiterjedő vizes élőhely volt. Mára itt egy összeszűkült, mintegy 150 méter széles nádsáv található, amely mind vonulásban mind pedig a költési időszakban jelentős szerepet játszik. Az összeszűkült nádas menedéket nyújt az észak-déli irányba vonuló madaraknak, akik, mint egy tölcsérben összegyűlnek itt. Nem véletlen tehát, hogy őszi gyűrűzéseinkkor akár napi több száz madarat foghatunk meg ezen a helyen. A nádas vizenyős élőhelye pedig kiváló költő és táplálkozó terület az itt fészkelő fajoknak.

Na de ezen az érdekességen kívül fontos még tudni azt is, hogy Elza (ahogy mi hívjuk) egy igen hűvös hely. Kora ősztől tavasz közepéig a fagyos hajnalok és nagy ködök jellemzik. És mivel önkénteseinkkel sátrakban alszunk ilyenkor egy-egy éjszakát, társuk egy jó meleg hálózsák és télisapka volt.
Napkeltekor ébresztő, ahogy egyre jobban közeledett a nyár egyre korábban keltünk. Kezdetekkor a fél hatos vekker még egészen baráti volt a néhány héttel későbbi fél ötöshöz képest. A reggeli ébredést egy cicamosdás követi a harmatos fűben, majd gumicsizmában irány a hálóhoz. Ilyenkor kezdődik igazán a madarászás.


ÉbresztőőőőTáborlakóóóók!

Madár madarat követ, sorjában telnek a zsákok. A protokoll szerint azt is rögzítenünk kell, hogy melyik madár honnan jött. Ball csukló tizenkettes háló, jobb csukló tizenegyes háló utána pedig az újakon tíz, kilenc, és a többi. A zsákok a megfelelő kampóra kerülnek a gyűrűzőasztalon, onnan pedig szépen sorjában a gyűrűző keze alá, aki rutinosan meghatározza a madarat kezdve a fajával majd folytatva, korát és nemét. Ezután következnek a biometriai adatok, mint például a madár tömege, a szárnyának a hossza vagy a már említett kotlófolt vizsgálat, olykor néhány fénykép és már mehet is a madár.


Madarak várakoznak a gyűrűzésre

A gyűrűző nagy segítsége az írnok, aki az asztal másik oldaláról figyeli munkáját, lehetőség szerint olvashatóan rögzíti az adatokat. A szezon vége felé amikor már egyre több madarat fogunk sokszor kiegészülnek egy mérőemberrel, aki a digitális mérleget kezeli miközben a gyűrűző már a következő madarat vizsgálja így gyorsítva a madarak visszaengedését. A hálókhoz álltalában óránként megyünk ki ellenőrizni, de bizonyos tényezők miatt, mint a nagy meleg, van, hogy sűrítjük az ellenőrzéseket a madarak érdekében.
 

A szezon kezdeti izgalmunk nem volt hiábavaló sok érdekes madár akadt a hálóinkba.
De mitől is lesz egy madár érdekes?
Nehéz konkrétan megfogalmazni.

Például itt van ez a kékbegy. a gyűrűn pedig az alábbi felirat áll Madrid, tehát spanyol kollégáink már kézbe vették őt, és meg is jelölték. Bizony ez több ezer kilométeres elmozdulást jelent. Három hételteltével ismét a hálóinkba akadt őkelme, ebből bátran következtethetünk arra, hogy ő bizony itt vesz részt a költésben, és az elzai tölcsérben van a revírje.


Spanyol gyűrűs kékbegy


A felirat pedig:
MIN.MED.AMB
ICONA MADRID

Vagy ez a tojó nádirigó, amelynek a kotlófoltja hatalmas, és vastag ráncos, vizenyős bőr fedi.


Nádirigó

Esetleg ez a rozsdás nádiposzáta, akikből álltalában egy évben egy példány kerül Magyarországon hálóba. Ritka madár felénk, bizonyított költése pedig még nincs is országunkban. Ő egy hím egyed volt, de lehet, hogy párja a fészken ült és még ezért nem foghattuk meg. Elmerengek ekkor egy pillanatra, mi lenne, ha megfognánk egy kotlófoltos példányt is, ezzel bizonyítva az első magyarországi költést.


Rozsdás nádiposzáta

Vissza a Földre!

Vagy például ez a gyönyörű tollazatú sárga billegető, impozáns, kecses madár.


Sárga billegető.

Egy kakukk, nem könnyű eset, az örökbeadás nagymestere, társaim réme, ez az egész éjszaka, a sátor melletti bokrokon kakukkoló madár. Mégis nagyon érdekes mintázata, na és persze a tojásrakási szokása.


Kakukk elengedés előtt

Amint letellett a protokoll szerint előírt idő még egyszer kimegyünk a hálóhoz, kiszedjük a madarakat, a gyűrűző és írnok visszatér a gyűrűzőhelyre elvégezni az utolsó kör megjelölését. A többiek pedig lebontják a hálósort, gondosan elcsomagolva hálókat, hogy a következő periódusban ismét gördülékenyen kihelyezhessük őket. Visszatérve a „táborba” összepakolunk mindent, lebontjuk sátrainkat. Lehetőség szerint a délután folyamán, vagy másnap bekerülnek a rögzített adatok az országos adatbázisba, ezzel le is zárul egy „CES periódus”.


Naplemente Elza-majorban

Mára már meg történt az utolsó mintavételezés is. Az adatok feldolgozása vár már csak ránk, az elmúlt három év adataiból pedig szakdolgozat fog készülni.

Önkénteseink voltak:

Nagy Levente és családja
Koleszár Sándor
Polgár Márta
Lukács Dorottya
Szalai Kornél
Urbanek Katalin
Eperjesi Zoltán
Pitó Andor
Győrig Előd
Fenyvesi László és családja
Jóna Zoltán
Bukor Zoltán és családja
Spilák Csaba
Szalai Kornél
Oláh Sándor
Rumi Eszter
Fekete Réka
Molnár Zsófi
Németh Orsolya

Szöveg: Molnár Máté
Koleszár Sándor

Képek: Polgár Márta 
Lukács Doró
Grimm Rajmund
Koleszár Sándor
Nagy Levente
Molnár Máté