Ismét a darvak nyomában a Hortobágyon

Immár hagyomány, hogy a Madarász sulisok számára minden ősszel autóbuszos kirándulást szervezünk, ahol Európa egyik leglátványosabb természeti jelenségében, a darvak alkonyati behúzásában gyönyörködhetünk. 

Darvak megfigyelése teleszkóppal

Nagy várakozással indult útnak a csapat, többen szüleiket is elhozták a túrára.  A nagyhegyesi határban található Koronás-halom mellett aztán az utóbbi évek egyik legszebb élményében volt részünk. Igen enyhe időben és verőfényes napsütésben rengeteg daru mellett nagy lilikeket, sirályokat, szürke gémeket, seregélyeket, denevért, sőt még egy kékes rétihéját is megfigyelhettünk.

Az élmények betetőzéseként még egy csodálatos naplementében is részünk lehetett.

A túra során a gyerekek ismereteket szerezhettek a természetvédelem fontosságáról, a madárvonulás rejtelmeiről, és természetesen sok érdekes dolgot tudhattak meg a Hortobágyi Nemzeti Park címermadaráról, a daruról. Természetesen egy-egy ilyen kirándulásban az a legszebb, hogy játékos formában sok más tudást is "felszedhetnek" az érdeklődő gyerekek. A Koronás- és Vajda-halomnak a magyar történelemben játszott szerepe ugyanúgy "szóba került", mint a Hortobágy kiterjedése, a halastavak jelentősége vagy az időjárás hatása az élővilágra. Mindezen ismereteket szinte észrevétlenül szerezhetik meg, hogy aztán későbbi tanulmányiak során - magyar-, történelem-, földrajz- vagy biológia órákon aztán újra előkerüljön az ehhez hasonló élmények során elsajátított tudás.

De egy dologban mindenki egyetértett a mai darulesen részt vettek közül: Remekül sikerült és kár lett volna kihagyni!

Pásti Csaba – Szakál László