Hát ez a madár meg mit csinál?!

Napfürdőzik – ami azt jelenti, hogy a legmelegebb nyári napok perzselő napsugarait használva így kábítja vagy pusztítja el a külső élősködőket.

Ágon napfürdőző balkáni fakopáncs / Sunbathing Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).


A madarak életét is számos külső élősködő: atkák, bolhák, kullancsok, kullancslegyek, tolltetvek és gombák keserítik meg. Ezek ellen több trükköt:

  • tollászkodást;
  • vízfürdőt (ezért is fontos itató kihelyezése);
  • a cikkünk témájául szolgáló napfürdőt,
  • porfürdőt,
  • sőt, akár hangyafürdőt is bevetnek.

Utóbbi esetében a madár egy megbolygatott hangabolyra fekszik, és miközben a dühödt hangyák a tollak közé másznak, hangyasavat fecskendezve gyakorlatilag kémiai rovarirtási szolgáltatásban részesítik a madarat.

Balkáni fakopáncs / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
Mivel a fakopáncsok – a képeken balkáni fakopáncs látható – alapvetően a
fákon élnek, ...

Ágon napfürdőző balkáni fakopáncs / Sunbathing Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
... a napfürdőzést is többnyire egy napsütötte ágon hajtják végre.

Ágon napfürdőző balkáni fakopáncs / Sunbathing Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
Eközben nagy segítséget jelent vetélőujjas lábuk, amin az előre néző külső ujj
hátrafordítható, így biztosabb fogást eredményez
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

Napfürdőzés közben a tollazat miatt izzadni nem tudó madarak a végzetes hőguta elkerülése érdekében lihegéssel próbálják hűteni magukat. Majd amikor már ez sem segít, a "napozást" megszakítva árnyékba kell húzódniuk. Amint egy kicsit lehűltek, a napfürdőzést akár több alkalommal is megismételhetik.

Napfürdőzés közben tollászkodó balkáni fakopáncs / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
Ezek a szünetek azért is fontosak, mert ilyenkor tollászkodással tudja eltávolítani a
kábult vagy elpusztult élősködőket.

Ágon napfürdőző balkáni fakopáncs / Sunbathing Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
Ha eközben úgy ítéli meg, hogy szükség van egy újabb kezelésre, akkor ismét
a Nap felé fordul és a tollait felborzolva ismételt napfürdőt vesz
(Fotók: Orbán Zoltán).


Ez az érdekes madárviselkedés lakott területeken, az utcákon, a parkokban és a
kertekben is gyakori és könnyen megfigyelhető júliusban. Amint az a felvételen
is látható, ha otthon vagy a munkahelyen az ablak közelében rövidre nyírjuk
a füvet és ide itatót és porfürdőt is kihelyezünk, az ilyen megfigyelések
esélye jelentősen növelhető (Videó: Orbán Zoltán).

 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>), ...


... illetve
okostelefonra ingyen letölthető Madárhatározó alkalmazásunkat!

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2016-ban már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása mellett MME tagsággal és többféle támogatással is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

 

Orbán Zoltán

 

 

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (Fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon idén 35 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madarász ovi programjához környezeti nevelőt keres, megbízási jogviszonyban, vagy vállalkozói szerződéssel, teljesítményarányos bérezéssel.

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online országos madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére. A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019. szeptemberétől 2020. márciusig zajló madárismereti vetélkedő. A versenyen résztvevő diákoknak Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.