Gólyatöcs-les (Fotó: Balogh Katalin)

Sikeres gólyatöcs-les

Zempléni Helyi Csoport

Az idei év madarát lestük meg - szó szerint - Szerencsen, egy szép szombati napon, 2019. április 14-én.

Az új gólyapár a kéményen (Fotó: Bank László)

A gólyák visszatértek

Baranya Megyei Csoport

A történet 2013-ban kezdődött. Az egyik ormánsági közintézmény kazánkéményére fészket raktak a gólyák, de ez a fűst elvezetésével kapcsolatban folyamatosan problémákat okozott.

Öreg rétisas a fiókáival (Fotó: Somosi László)

Csúcson a rétisasok Baranyában

Baranya Megyei Csoport

A téli fészektérképezések során a rétisasok 10 új fészkét találtuk meg, viszont a régiek közül 11 semmisült meg. A váltófészkekkel együtt jelenleg 72 fészek szerepel a nyilvántartásunkban.

Foltos szalamandra (Fotó: Balogh Katalin)

Egy szalamandra ott volt

Zempléni Helyi Csoport

Foltos szalamandrákat és barna varangyokat szerettünk volna megfigyelni az év kétéltűjével kapcsolatos programunk keretében 2019. április 13-án a Zemplénben.

Fülemülék éjszakája

Fülemülék éjszakája Tápiószele

Tápió-vidéki Helyi Csoport

Május 11-én Helyi Csoportunk a Blaskovich Múzeum Baráti Körével közös szervezésben megtartotta Fülemülék éjszakája programsorozatának első rövid túrával összekapcsolt előadását.

Kékbegy (Fotó: Godó Laura)

Tiszalúcon gyűrűztünk

Bükki Helyi Csoport

Hétvégén megtörtént az év első gyűrűzése nyári táboruk megszokott helyén. Az időjárás elsőre nem sok jót ígért, de végül még kedvezett is a madarak mozgásának, így egy percig sem unatkoztunk.

Partfalfelújítás gyurgyalagoknak (Fotó: Balogh Katalin)

Északkeleti kényelem - gyertek, gyurgyalagok!

Zempléni Helyi Csoport

Immár hagyománynak számít a Zempléni Helyi Csoportnál az élőhelykezelési programok között a partfalfelújítási munka is. Új helyszínen, most először több szintes "lakóház" épülhet a gyurgyalagoknak.

Fekete gólyát figyeltünk meg a mátrai kiülésen

A Bükki Helyi Csoport a Mátrában szinkronozott

Bükki Helyi Csoport

A nagytestű ragadozó madarak és feketególya jelenlétének megállapítására, költőhelyük behatárolására a több pontból párhuzamosan történő úgynevezett „kiülés”, más néven szinkron megfigyelés szolgál.  A „bükkiek” már ...

9. Bagolytúra a Dél-Balatonnál

IX. Bagolytúra a Dél-Balatonnál

Dél-Balatoni Helyi Csoport

Nagy érdeklődés mellett tartottuk meg az idei Bagolytúrát a Dél-Balatonnál. A korábbi években is jellemzően 100 fő körüli volt a látogatószám a rendezvényen, de az idei 370 résztvevő minden eddigit felülmúlt. Köszönjük!

Tavaszi odútakarítás  Siófokon a Jókai-parkban

Tavaszi odútakarítás Siófokon

Dél-Balatoni Helyi Csoport

Hamarosan itt a tavasz, bár az idő még elég hűvös. Az MME Dél-Balatoni Helyi Csoprotjának odútelepét felkészítettük az idei költési időszakra.
 

Oldalak