Kémkedéssel vádolnak egy Libanonban elfogott keselyűt

Egy izraeli természetvédelmi területen szabadon engedett fakó keselyű került kézre Libanonban, ahol a madarat kémnek nézték. 

A kém fakó keselyű(Fotó: theguardian.com)

A madarat Libanonban, Bint Jbeil városban találták, jó pár kilóméterre a Golán-fennsíkon található természetvédelmi területtől. 
Akik megtalálták a P98-as számmal ellátott keselyűt elmondták, hogy észrevették a jeladót, a szárnylapokat (szárnykrotáliát) és az izraeli jelzéssel ellátott fém gyűrűt. 
Az izraeli természetvédelmi hatóság azután értesült a hírről, miután a keselyűről készült képek felkerültek a közösségi oldalakra. 
“A jelentések szerint a madarat kikötve tartják a helyi emberek, akik a jeladó miatt izraeli kémkedésre gyanakodnak, „ mondta Tali Tenenbaum, a hatóság egyik képviselője. 

A szóban forgó fakó keselyű Arkiából (Spanyolország) érkezett Izraelbe 2015 júliusában, és kb. egy hónapja lett szabadon engedve a Gamla természetvédelmi területen. A keselyű „importálásától” a fakó keselyűk állományának gyarapodását remélték a szakemberek, hiszen az egész közel-keleten, különösen Izraelben a faj veszélyeztetett státuszba került. 


A jeladó miatt keveredett gyanúba a keselyű (Fotó: CNN.com)

Ohad Hatzofe, izraeli ornitológus szerint „a XXI. században arra számítanánk, hogy az emberek megértik, hogy a vadon élő állatok nem veszélyesek és a természetben betöltött szerepük szerint viselkednek. Reméljük, hogy a libanoniak vigyáznak rá és elengedik. „

Egy arab híroldal, a Bintjbeil.org szerint a madarat szabadon engedték, miután a helyiek úgy döntöttek, hogy ártalmatlan, ám a jeladót azóta sem sikerült beazonosítani, így az izraeli madarászok aggódnak a madár hogyléte felől. 

Korábban is keveredett már jeladós madár hasonló kalamajkába, mégpedig nem más, mint Ménes, a magyar jeladós fehér gólya. Őt Egyiptomban tartoztatták le, majd elengedése után egy helyi család levadászta és megette. Az erről szóló hírünket itt olvashatják. 

Forrás: theguardian.com, cnn.com

Kapcsolódó hírek

Az Egyesült Királyságban jelenleg kevesebb, mint 50 nagy goda pár van. Többségük két helyen, a Nene és az Ouse Wash területén, a lápvidéken költ. (Fotó: https://rspb.org.uk)

Az RSPB Természetvédelmi Kutatóközpontban mintegy 60 teljes munkaidőben dolgozó kutató foglalkozik a világ fajvédelmi problémáival. A kutatócsoport a gázlómadarakat fenyegető veszélyekre koncentrál és a „Nagy goda Projekt” az egyik ilyen nagy jelentőségű projekt lesz az elkövetkezendő években.

uráli bagoly, füleskuvik, erdei  fulesbagoly (fotó: Szilágyi Attila)

A baglyok mindig is különleges szerepet töltöttek be az emberek életében. Sok hiedelem, monda kötődik hozzájuk, a bölcsesség szimbólumának tekintik őket, pedig nem kivételesen intelligens madarak. Viszont tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt valóban érdekesek. E hangtalanul repülő éjszakai ragadozók a 2020-as év madara jelöltjei, amelyeket a...

Börzsönyi szalamandra-túránk résztvevői

A nyár beköszöntével kicsit összefoglalnánk az "Év kétéltűje - a foltos szalamandra - 2019" kampányunk első félévét - talán egy kicsit a dicsekvés és nem titkoltan a hasonló rendezvények szervezésére buzdítás szándékával.