Kémkedéssel vádolnak egy Libanonban elfogott keselyűt

Egy izraeli természetvédelmi területen szabadon engedett fakó keselyű került kézre Libanonban, ahol a madarat kémnek nézték. 

A kém fakó keselyű(Fotó: theguardian.com)

A madarat Libanonban, Bint Jbeil városban találták, jó pár kilóméterre a Golán-fennsíkon található természetvédelmi területtől. 
Akik megtalálták a P98-as számmal ellátott keselyűt elmondták, hogy észrevették a jeladót, a szárnylapokat (szárnykrotáliát) és az izraeli jelzéssel ellátott fém gyűrűt. 
Az izraeli természetvédelmi hatóság azután értesült a hírről, miután a keselyűről készült képek felkerültek a közösségi oldalakra. 
“A jelentések szerint a madarat kikötve tartják a helyi emberek, akik a jeladó miatt izraeli kémkedésre gyanakodnak, „ mondta Tali Tenenbaum, a hatóság egyik képviselője. 

A szóban forgó fakó keselyű Arkiából (Spanyolország) érkezett Izraelbe 2015 júliusában, és kb. egy hónapja lett szabadon engedve a Gamla természetvédelmi területen. A keselyű „importálásától” a fakó keselyűk állományának gyarapodását remélték a szakemberek, hiszen az egész közel-keleten, különösen Izraelben a faj veszélyeztetett státuszba került. 


A jeladó miatt keveredett gyanúba a keselyű (Fotó: CNN.com)

Ohad Hatzofe, izraeli ornitológus szerint „a XXI. században arra számítanánk, hogy az emberek megértik, hogy a vadon élő állatok nem veszélyesek és a természetben betöltött szerepük szerint viselkednek. Reméljük, hogy a libanoniak vigyáznak rá és elengedik. „

Egy arab híroldal, a Bintjbeil.org szerint a madarat szabadon engedték, miután a helyiek úgy döntöttek, hogy ártalmatlan, ám a jeladót azóta sem sikerült beazonosítani, így az izraeli madarászok aggódnak a madár hogyléte felől. 

Korábban is keveredett már jeladós madár hasonló kalamajkába, mégpedig nem más, mint Ménes, a magyar jeladós fehér gólya. Őt Egyiptomban tartoztatták le, majd elengedése után egy helyi család levadászta és megette. Az erről szóló hírünket itt olvashatják. 

Forrás: theguardian.com, cnn.com

Kapcsolódó hírek

Az elkövetkező hetek kora esti és éjszakai óráiban hangzik fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Hallgassa meg Ön is! Az MME minden év áprilisában és májusában Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket. A hírt folyamatosan frissítjük az új helyszínekkel, kérjük kövesse nyomon a változásokat! Frissítve: 2019.04.23.

Áprilisi programajánló

Végre igazi tavasz van! Helyi csoportjaink igazán kitettek magukért, rengeteg programunk lesz! Várunk mindenkit szeretettel!

Kezdő madarász képzés Debrecenben

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.