Füleskuvik- és Gyöngybagoly-védelmi tevékenység

A 2018-as év során Komárom-Esztergom megyei helyi csoportunk foglalkozott füleskuvik- és gyöngybagoly-védelemmel is. Mivel ezek a programok még gyerekcipőben járnak a mi működési területünkön, ezért sajnos nem tudunk nagy eredményekről számot adni. De mi már azt is sikernek könyveljük el, hogy beindítottuk ezt a programot és reményeink szerint sikerül huzamos ideig folytatni és folyamatosan bővülő odúparkkal fejleszteni a kezdeményezést. 

A fokozottan védett füleskuvik (Otus scops) védelme érdekében az ősszel és télen kihelyeztünk 6 db odút Tata és Tatabánya környéki élőhelyeken, ahol eddig is tudtuk, sejtettük a füleskuvik rendszeres előfordulását. Az odúk ellenőrzésére még nem volt módunk a kései kihelyezéseknek köszönhetően. Nyáron igyekeztünk feltérképezni a megyei füleskuvik állományát. Néhány eddig nem ismert helyen előkerült. Illetve néhány helyszínen sikeres költését is tudtuk regisztrálni. Bízunk benne, hogy a 2018-ban kihelyezett 6 db kuvikodúban idén sikeres költés is meg fog valósulni!

A fokozottan védett gyöngybagoly (Tyto alba) védelme érdekében 3 db ládát vásároltunk és helyeztünk ki, a kisalföldi és a bakonyaljai részen. Ebben az esetben is várható volt, hogy 2018-ban még nem lesz költés, hiszen csak a nyár végére sikerült beszerezni a ládákat. A ládák kihelyezését pedig már csak ősszel tudtuk elvégezni. Valószínűleg 2019-ben már felfedezik maguknak a hiánypótló ládákat és jó arányban fogják elfoglalni. A faj állományának felmérését a MAP éjszakai felmérésének programjának keretében végeztük, ettől külön felméréseket is végeztünk a templomtornyok bejárása alkalmával, de idei sikeres költést nem tapasztaltunk az általunk bejárt templomokban. Tervezzük a jövőben tovább fejleszteni ezt a „ládaparkot”.

A jövőben mindenképpen szeretnénk folytatni ezeket a programokat, melyek keretében a védelmi munkához és az állomány felmérésekhez egyre több aktív tag is csatlakozik. Mivel a kezdő lépéseket már megtettük, ezért bízunk benne, hogy az eredmények is egyre jobban meg fognak jelenni, ami további lendületet és tagsági aktivitást fog eredményezni. Reméljük, hogy ez a támogatási keret, mely az adó 1%-os jövedelmekből érkezik továbbra is gyarpodni fog, hogy szép eredményeket érhessünk el ezen fokozottan védett fajok védelme érdekében.

Bátky Gellért