Lepketábor Sajómercsén

A Magyar Madártani Egyesület munkatársai idén először szerveztek olyan természetvédelmi tábort, amelynek főszereplői nem a madarak, és még csak nem is gerinces állatok, hanem a rovarok egy változatos, színpompás csoportja, a lepkék voltak.


Fotó: Kozma Péter

A tábor helyszíne a Heves-Borsodi-dombság peremén fekvő falucska, Sajómercse, ahol egy különleges, lepkefajok védelmére kijelölt európai jelentőségű védett terület található, amely része az Európai Unió ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak.


Fotó: Kozma Péter

A lepketábor résztvevői bepillantást nyerhettek a természetvédelemi szakemberek munkájába, megismerkedhettek a kutatók által használt módszerekkel, és azokkal a hagyományos gazdálkodási formákkal, valamint területkezeléssel, amelyek segítenek megőrizni ezeket az értékes élőhelyeket.

Kozma Péter

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...