Szuharbújó
Szuharbújó

Nevek és kódok

Magyar név
Szuharbújó
Tudományos név
Cisticola juncidis
Angol név
Zitting Cisticola
EURING-kód
12260
HURING-kód
CISJUN

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Poszátafélék
Sylviidae

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Kisméretű poligám életmódú, barna színű énekesmadár. Hazánkban egyszer fordult elő 2006 júliusában az izsáki Kolon-tavon. A madarakkal foglakozó taxonómusok számos alfaját különítették el. Nászrepülése jellegzetes, hullámzó, mely közben folyamatosan hallatja jellegzetes, messze hangzó énekét. Rovarokkal táplálkozik. Többnyire állandó, de tavasszal és nyáron előszeretettel elkóborol, mely során költőhelyétől északabbi tájakon is feltűnhet.

Élőhelye, költése:

Dél-Európában, Észak-Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában honos. A nyílt, síkvidéki vizes területeken fordul elő, kedveli a rizsföldeket és a nádasokat. A fészket a tojó építi a sűrű, magas füvű aljnövényzetben, mely felülről is fedett. Átlagos fészekalja 3-6 tojásból áll.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Szuharbújó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-cisjun Letöltés dátuma: 2019-09-23