Gyűrűscsőrű sirály
Gyűrűscsőrű sirály

Nevek és kódok

Magyar név
Gyűrűscsőrű sirály
Tudományos név
Larus delawarensis
Angol név
Ring-billed Gull
EURING-kód
05890
HURING-kód
LARDEL

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Sirályfélék
Laridae

Testméretek

Testhossz (cm)
43-47
Szárny fesztávolság (cm)
120-155
Hím tömege (g)
369-401
Tojó tömege (g)
360-377

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
európai jelentőségű
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék

Leírás és életmód 

Hazánkban mindössze egy alkalommal figyelték meg a Duna mentén. Nem kizárt, hogy többször is előfordult már az országban, de félrehatározták, vagy esetleg elnézték, mivel nagyon hasonlít az időnként téli vendégként tömegesen megjelenő viharsirályra. Megjelenésére a jövőben is számíthatunk, mert eredeti élőhelyén egyedszáma jelentős mértékben nő. Mivel rendkívül ritka vendég, természetvédelmi jelentősége nincsen, más sirályokkal együtt hazai vizeinken megfelelő táplálkozó- és pihenőhelyet talál.

Élőhelye, költése:

Észak-amerikai prérik költőfaja. Tavak, mocsarak, szigetein vagy úszó növényzeten építi fészkét. Tojásainak száma általában 3. Az inkubációs idő 24-28 nap, a kotlásban és a fiókák felnevelésében mindkét szülő részt vesz. A fiatalok 34-39 napos korukban már repülni is tudnak. Főleg rovarokat, gilisztákat eszik. Rágcsálókat és más madarak tojásait is elfogyasztja.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Gyűrűscsőrű sirály. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-lardel Letöltés dátuma: 2019-09-18