Prérisirály
Prérisirály

Nevek és kódok

Magyar név
Prérisirály
Tudományos név
Larus pipixcan
Angol név
Franklin's Gull
EURING-kód
05770
HURING-kód
LARPIP

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Sirályfélék
Laridae

Testméretek

Testhossz (cm)
32-36
Szárny fesztávolság (cm)
85-95
Hím tömege (g)
280-295
Tojó tömege (g)
273-298

Védelmi státusz

Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék

Leírás és életmód 

Rendkívül ritka észak-amerikai kóborló Európában, első 1992-es hazai megfigyelése után egy évtizeddel ismét megfigyelték a Hortobágyon. Megjelenésére a jövőben is számíthatunk, mert ősszel sok elvetődött példánya eléri Nyugat-Európa tengerpartjait. Minden évben több megfigyelése van a Brit-szigeteken. Vonulása során Amerika déli területeire is eljut. Európában csak mint érdekesség jelentős, a természetvédelmi jelentősége nincsen.

Élőhelye, költése:

Az észak-amerikai prériken elterjedt, édesvízi mocsarakban költ. Telepesen fészkel. Évente egy fészekaljat nevel fel. A 2-3 tojás kiköltését a két szülő felváltva végzi. A fiókák felnevelése is közös feladatuk. A fiatalok körülbelül egy hónaposak, amikor megtanulnak repülni. Főleg különféle szárazföldi és vízirovarokkal táplálkozik.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Prérisirály. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-larpip Letöltés dátuma: 2019-09-18