Kis bukó
Kis bukó

Nevek és kódok

Magyar név
Kis bukó
Tudományos név
Mergus albellus
Angol név
Smew
EURING-kód
02200
HURING-kód
MERALB

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Testméretek

Testhossz (cm)
34-44
Szárny fesztávolság (cm)
55-69
Hím tömege (g)
600-800
Tojó tömege (g)
500-650

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
50 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Rendszeres átvonuló és téli vendég, október és április között lehet megfigyelni nagyobb tavainkon, folyóinkon. Jellemző telelőterülete a Dunakanyar. Európában a sérülékeny fajok közé sorolják, állománya helyenként csökken, máshol kismértékben növekszik. A nálunk telelő és hazánkon átvonuló madarak nyugalmának biztosításán és a természetes vizek állapotának megőrzésén kívül nincs más tennivalónk a faj védelme érdekében. Vonulása során hazánkhoz hasonlóan Európa nagy részén megjelenik, ezért ezek a hatékony védelmi intézkedések csak az egész kontinensre kiterjesztve érvényesülnek.

Élőhelye, költése:

Az északi tűlevelű övben fészkel. Az itt található tavak és folyók mentén található természetes és mesterséges odúkban költ. Fészekalja 5-11 tojásból áll, melyeket a tojó a has pehelytollaival bélelt odúba rak. A kotlási idő 30 nap, a kiskacsák felszáradásuk után felkapaszkodnak az odú falán és kiugranak. A tojó a vízhez vezeti őket, 10 hetes korukig gondoskodik róluk. A bukók halfogásra specializálódtak, hegyes, kampós csőrük és benne a fogszerű képletek a csúszós halak megragadását szolgálják. Méretének megfelelően inkább kisebb méretű halakat kap el, de rovarokat, rákokat is eszik. Növényi eredetű tápláléka elhanyagolható.


Hím kis bukó

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres vendég

Előfordulási időszak: november-április hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Kis bukó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-meralb Letöltés dátuma: 2019-09-19