Megkezdődött a műholdas jeladóval felszerelt amuri vércsék tavaszi vonulása

A telelés hosszú heteit követően újabb mérföldkőhöz érkezett három műholdas adóval felszerelt amuri vércsénk nyomon követése. 

A három jeladós amuri vércse tartózkodási helye 2014. április 13-án (forrás: satellitetracking.eu)

 

"Naga"

A hím a Botswana keleti területén lévő telelőhelyéről március 22-én mozdult el először, de az északkeleti irányba megtett, alig 200 km-es, Zimbabwét érintő „ugrást” követően visszafordult, és szinte a kiindulási pontig repült. Innen csak 28-án indult tovább, rögtön több mint 500 km-t repülve, és azóta is tartja az északkeleti irányt.

Április 1-éig közel 1.500 km-t tett meg, majd két napra felfüggesztette a vonulást, a mozgásmintázat alapján – hasonlóan az őszi vonulás során tapasztaltakhoz – valószínűleg megállt táplálkozni egy kedvező zsákmánysűrűségű területen Tanzániában. Április 4-én ismét megindult és újabb közel 1.000 km megtétele után, immáron Szomáliában újabb, több napos pihenőt iktatott be április 7-12. között.

A Naga nevű jaladós amuri vércsét április 13-án elérő zivatarzóna és a szélviszonyok alakulása (falcoproject.eu).
A Naga-t április 13-án elérő zivatarzóna és a szélviszonyok alakulása
(falcoproject.eu).

 

Az időjárási adatok alapján ekkor egy heves zivatarzóna érte el a táplálkozóterületet erős déli oldalszéllel. Valószínűleg ez késztette elindulásra, mert az előző napon ismét mozgásba lendült és újabb 200 km-t repült még mindig a szárazföld felett, immáron belépve az Afrika szarvaként ismert területre, alig 25 km-re az Indiai-óceántól. Jelenlegi tartózkodási helye szinte méterre pontosan az őszi vonuláskor megtett útvonalra esik.

 

"Pangti"

A két tojó madár közül az első április 4-én mozdult el a télen megszokott, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Johannesburgtól nyugatra lévő telelőterületéről, ahol hetek óta egy 10 km sugarú körön belül mozgott. Innen április 8-áig mintegy 500 km-t repült északkeleti irányba, majd megállt pihenni és április 13-án is ezen a helyen tartózkodott, miközben napi elmozdulása még a 10 km-t sem érte el.

 

"Wokha"

A másik tojó egyelőre nem mutat hajlandóságot a tavaszi vonulás megkezdésére, és továbbra is a január 23-án elért telelőterületen, a Dél-Afrika Köztársaságban, Harrismith település közelében tartózkodik. Az elmúlt közel három hónap alatt Wokha itt egy 20 km sugarú körön belül mozgott.

Nem szeretnénk a dolgok elébe menni, de Wokha esetében a jelek nagyon szűk körből érkeznek, ezért arra is fel kell készülnünk, hogy a madár esetleg elpusztult. A következő beszámolónkra valószínűleg már biztosat tudunk.

 

Mi következtethető ki a madarak eddigi mozgásából?

Az eddig tapasztaltak illeszkednek abba az általánosnak tekinthető mintázatba, mely szerint először a hímek indulnak el a költőterületre, hogy oda megérkezve legyen idejük megfelelő kondícióba kerülni és a legjobb fészkelőhelyeket elfoglalva várni a tojókat, melyek megérkezését követően indulhat a tavasz következő nagy kihívása, az udvarlás és a párválasztás.

Reméljük, hogy madaraink továbbra is kitartanak, hiszen ha sikerül átvészelniük a tavaszi vonulási viszontagságokat, akkor újabb tudománytörténeti információk birtokába jutva egyértelmű bizonyítékokat szerezhetünk az amuri vércsék általunk esetleg eddig nem ismert költőterületeiről és mozgásmintájukról a szaporodási, fiókanevelési időszakban.

 

Folyatása következik …

 

Orbán Zoltán
 

Kapcsolódó hírek

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.

Erdei kétéltűek keresése a patak mentén. A gyepi béka gyakran került szem elé.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2020-ban is megrendezte a 10-18 év közötti gyerekeknek szóló herpetológiai táborát, a Herptábort.