Országos bagolyvédelmi program 2016

2016-ban meghirdetett felhívásunkra 17 helyi csoportunk pályázott és 13 megyében végeztek bagolyvédelmi tevékenységet. A megvalósítás során 196 db odú került ki több bagolyfajnak, sok száz odú került ellenőrzésre, amely sok hasznos adatot szolgáltatott. Többek között Madáratlasz Programunk (MAP) adatbázisa is rengeteg megfigyeléssel gazdagodott.


A munkákba több mint száz önkéntes kapcsolódott be országszerte, akik a kihelyezések mellett rendbe hoztak régebben kihelyezett bagolyládákat, felmérték a korábban kihelyezett több mint 600 odút. Elsősorban a gyöngybagoly, a kuvik és a füleskuvik védelmére koncentráltak csoportjaink, de több helyen foglalkoznak uráli bagoly, uhu, erdei fülesbagoly, macskabagoly telepítéssel, felméréssel. Ahol lehetőség van rá ott a laikus közönségnek is szerveztek bemutató gyűrűzéseket, amelyek évről évre egyre népszerűbbek.

 

Gyöngybagoly

Több mint 300 költőláda ellenőrzése történt meg, és 61 új ládát telepítettek. A kihelyezések templomtornyokban, gazdasági épületekben történtek, de Zalában oszlopon álló „házikót” is tettek ki 5 helyszínen. A legrészletesebb adataink Baranya és Tolna megyéből érkeztek. A faj állománya az ország számos régiójában csökken, így a védelmi munka folytatására mindenképpen szükség van. Egyre több helyen zárják le a fészkelésre alkalmas padlásokat, templomtornyokat. Önkénteseink ezeken a helyeken felveszik a kapcsolatot az üzemeltetőkkel és megpróbálnak megfelelő fészkelőhelyeket kialakítani.

A 2016. évi gyöngybagoly adatok eloszlása a MAP adatbázisában (Forrás: MME).
A 2016. évi gyöngybagoly adatok eloszlása a MAP adatbázisában
(Forrás:
Fajok összesítő térképei >>).

 

Kuvik

A pályázati keretből 52 kuvik számára alkalmas odú került kihelyezésre. Elsősorban gazdasági épületekben vagy azok környékén lettek felerősítve a szivar alakú fészkelőhelyek. A kuvik állománya a keleti országrészben és a Duna-Tisza közén stabil, de a fészkelőhelyek megszűnése miatt nagyon nagy szükség van a védelmi munkára.

A 2016. évi kuvik adatok eloszlása a MAP adatbázisában (Forrás: MME).
A 2016. évi kuvik adatok eloszlása a MAP adatbázisában
(Forrás:
Fajok összesítő térképei >>).

 

Füleskuvik

A szakembereink 26 új helyre tettek ki ládákat, illetve 10 helyen végeztek ládajavítási munkát. A faj sok helyen fiatal erdőkben találja meg életfeltételeit, ahol nincsenek megfelelő természetes odúk. A tapasztalatok szerint egyre több helyen telepszik meg ez a hosszútávú vonuló kisbagoly, így a védelmére mindenképpen érdemes pénzt és energiát áldozni. A Gödöllői helyi csoportnál egy kutatócsoportot is alakítottak a faj jobb megismerése érdekében.

A 2016. évi füleskuvik adatok eloszlása a MAP adatbázisában (Forrás: MME).
A 2016. évi füleskuvik adatok eloszlása a MAP adatbázisában
(Forrás:
Fajok összesítő térképei >>).

 

Más bagolyfajok

Helyi csoportjaink az ország több pontján helyeztek ki és ellenőriztek macskabagoly odút. Az erdei fülesbagoly esetében ládaellenőrzések történtek. Ez a faj gyakran telepszik meg félig nyitott vércseládákban, így ezekkel őket is lehet segíteni. Téli telelőállomány felmérés is zajlott több megyében. Az észak-Magyarországi erdőségekben változó számban élnek uráli baglyok. Zempléni helyi csoportunk nagyszámú odút kezel, amelyekben szép számban költenek is a madarak. Nagyobb kőbányákban jellegzetes költőfaj az uhu, amelynek felmérését is elvégezte több csoportunk.

A felmérések eredményeit önkénteseink feltöltötték a Madáratlasz Program online felületére, amellyel hozzájárultak az egyes bagolyfajok országos elterjedésének megismeréséhez.

A hír végén letölthető beszámolóban ezen fajok 2016. évi MAP térképei is megtalálhatóak.

 

Háttér információk a MAP bagolymegfigyelési adatairól

Ahogy azt fentebb olvasható, az MME 2016. évi bagolyvédelmi belső pályázatának megvalósítása során gyűjtött megfigyelési adatokat fel kellett tölteni a MAP adatbázisába.

Ezen kívül 2016-ban a MAP felmérésekben kiemelten szorgalmaztuk az éjszakai felméréseket, s ennek köszönhetően olyan sok bagoly megfigyelési adatot gyűjtöttünk, amennyit valószínűleg egy év alatt soha korábban. Tehát az MME bagolyvédelmi pályázatában részt vevők csoportok és a MAP tavalyi prioritásai szerint dolgozó felmérők együtt járultak hozzá ehhez az eredményhez. Köszönjük a munkájukat!

Éjszakai felmérések eloszlása a MAP adatbázisban (Forrás: MME).
Éjszakai felmérések eloszlása a MAP adatbázisban
(Forrás:
Atlasz készültségi térkép >>).

Színezés, az éjszaka felmért 2.5*2.5 km-es UTM négyzetek száma alapján:
zöld = 1, sárga = 2, narancs = 3, bordó = 4 vagy több - a következő paraméterek
voltak meghatározva: lehetőség szerint minimum 1 órás éjszakai bejárás
(napnyugta és napkelte között is tartó teljes fajlistás adatgyűjtések;
a minimum 30 percet is elfogadtuk, a négyzetek legalább
16 %-át kellett érintenie a bejárásoknak).


2016-ban 1348 különböző 2.5x2.5 km-es UTM négyzetben 2346 megfigyelési adat tartozott valamelyik bagoly fajhoz a MAP adatbázisban, amíg az előző két évben összesen csak 1490 (834 UTM négyzetben).

 

Letölthető dokumentumOrszágos bagolyvédelmi program 2016 - Összefoglaló >>


MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!

 

Lendvai Csaba - Nagy Károly - Nagy Zsolt

Kapcsolódó hírek

A cikk fotói és videói május 30-án délután és este készültek a pártás daru aznapi megfigyelése közben (Fotó: Orbán Zoltán)

A pártás daru május 24-e délután bukkant fel Fertőújlakon, ami a faj ötödik bizonyított magyarországi előfordulása volt. A madár május 27-e délelőttig a térségben tartózkodott, eközben át-átruccant Ausztriába, ahol faunaúj fajként várták a madarász kollégák.

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...