A seregélynek miért van "még olyanabb" csőre, mint a harkályoknak?!

Magától értetődő, hogy a legkeményebb fafajokat is szétforgácsoló harkályoknak rendkívül erős, négyélű árhoz hasonló csőre van.

Seregély táplálékot keres a talajon (Fotó: Orbán Zoltán).


Nincs is ilyen több a hazai madárvilágban – gondolhatnánk. Pedig van, mégpedig rendkívül meglepő módon a seregélyé!

 

Nem a "Ki?", hanem a "Mire?" a fontos!

Magyarul így írhatjuk le a konvergens evolúció jelenségét. A konvergencia azt jelenti, hogy egymással közeli rokonságban nem álló élőlények hasonló élőhelyi körülményekhez alkalmazkodva egymástól függetlenül hasonló jellegeket alakítanak ki. Ennek egyik közismert példája a vízi életmódot folytató kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök lábujjai között található úszóhártya.

Balkáni fakopáncs négyélű árhoz hasonló profilú csőre - videofelvételből kivágott kép (Fotó: Orbán Zoltán).  Seregély ötélű árhoz hasonló profilú csőre - videofelvételből kivágott kép (Fotó: Orbán Zoltán).
Nagy fakopáncs négyélű árhoz hasonló profilú csőre - videofelvételből kivágott kép (Fotó: Orbán Zoltán).  Seregély ötélű árhoz hasonló profilú csőre - videofelvételből kivágott kép (Fotó: Orbán Zoltán).
Nagy fakopáncs négyélű árhoz hasonló profilú csőre, amin jól látszik az alsó csőrkáva hosszanti középvonalában végighúzódó él is (Fotó: Orbán Zoltán).  Seregély ötélű árhoz hasonló profilú csőre, amin jól látszik a két alsó él is - videofelvételből kivágott kép (Fotó: Orbán Zoltán).
A harkályok (balra fent balkáni, balra középen és lent nagy fakopáncs) és a seregély
csőre (jobbra) meglepően hasonló alakú.
A többi rovarevő csőrétől abban tér el
leginkább, hogy a felső csőrkáva hosszanti középvonalában egy határozott
merevítőél húzódik végig. A két alsó felvételen az látható, hogy a
harkályok alsó csőrkáváján a felsőhöz hasonlóan középen egy,
a seregélyén viszont két oldalsó ilyen él található.

Nagyításhoz katt a képekre.

Seregély ötélű árhoz hasonló profilú csőre, amin jól látszik a bal alsó-oldalsó él is - videofelvételből kivágott kép (Fotó: Orbán Zoltán).
Ettől a seregély csőre nem négy-, hanem a még stabilabb ötélű árhoz hasonlít
(nagyításhoz katt a képre), ...

Seregély ötélű árhoz hasonló profilú csőre - videofelvételből kivágott kép (Fotó: Orbán Zoltán).
... ami a töve felé ráadásul kanálszerűen ki is szélesedik – nagyításhoz katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

 

A harkályfajok és a seregély csőre közötti hasonlóság oka az úszóhártyáénál jóval rejtettebb, kevésbé magától értetődő.

Az ilyen csőrkeresztmetszet (szerszám- és szúrófegyverprofil) célja a behatolóképesség maximalizálása mellett a hossz- és oldalirányú stabilitás biztosítása.


A harkályoknál ez a funkció nyilvánvaló, hiszen rendkívül kemény faanyagot kell
megmunkálniuk. Lejátszáskor a minőséget érdemes HD-ra állítani
(Videó: Orbán Zoltán).

 

A seregélyek harkályokéhoz hasonló, de alul kettős merevítésű, ötélű csőrprofilja tovább növeli az oldalirányú stabilitást. Erre azért van szükség, mert ez a faj különleges technikával keresi férgekből, rovarokból álló táplálékát. Összezárt csőrüket néhány centiméter mélységbe beszúrják az alacsony gyep sűrű tövébe és/vagy a talajba, majd a két csőrkávát szétfeszítve lyukat képeznek a felületbe. Ezt követően belekukkintanak az így képződött üregbe, és ha ott találnak valami zsákmányt, azt felcsippentve elfogyasztják.

Ez a mozgás olyan gyors, a teljes mozgássor egy másodpercnél kevesebb időt igényel, hogy felületes szemlélődés esetén fel sem tűnik. A megfigyelést tovább nehezíti, hogy a seregélyek fő táplálkozóterülete az összefüggő gyep, ahol a csőr még az alacsony növényzetben is takarásban van.

Az alábbi videón sikerült megörökíteni ezt az elképesztő, rejtett viselkedést, ráadásul csupasz talajon és növényzetben egyaránt, azt is bemutatva, hogy a madár milyen kiemelt figyelmet fordít a fűcsomók tövének átvizsgálására.


A mozdulatsort normál, másodpercenként 25 képkockás sebességnél még akkor is
nehéz megfigyelni, felfogni, ha egyébként tudjuk, hogy mit nézzünk. Ezért a
szondázó csőrnyitást több helyen lassítva is bemutatjuk. Az igazán
elképesztő az, hogy a madár milyen gyorsan végez a lyuk felmérésével.
Lejátszáskor a minőséget érdemes HD-ra állítani és teljes
képernyős módra váltani (Videó: Orbán Zoltán).

 

A videó külön érdekessége, hogy nem a "vadonban", hanem egy fővárosi ház ablakából készült, és azért jöhetett létre, mert a Madárbarát kert program bárki által alkalmazható eszközei, jelen esetben a mesterséges odúk, odacsalogatták a seregélyeket is, akik a fészekanyaggyűjtés mellett táplálékot is keresnek az odús fa közelében, az ablakles előtt.

Ezért bíztatunk mindenkit arra, hogy zöldítse környezetét, hiszen ezzel nem csak a körülöttünk élő állatokat és növényeket segítjük, de magunk is elképesztő megfigyelési élmények részesei lehetünk!

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2015-ben már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!
 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

MME 1% felajánlási felhívás
A letölthető 1% nyilatkozat a képre kattintva érhető el.

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (Fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon idén 35 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madarász ovi programjához környezeti nevelőt keres, megbízási jogviszonyban, vagy vállalkozói szerződéssel, teljesítményarányos bérezéssel.

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online országos madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére. A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019. szeptemberétől 2020. márciusig zajló madárismereti vetélkedő. A versenyen résztvevő diákoknak Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.