Szalakóta Látogatóközpont átadó és Fehértavi Darvadozás

Idén immáron 8. alkalommal kerül megrendezésre a Fehértavi Darvadozás. A darvak látványos vonulása köré szerveződő ökoturisztikai fesztivál több helyszínen várja a természet iránt érdeklődőket. Ezek egyike a szegedi Fehér-tó mellellett található Szalakóta Látogatóközpont, amelynek ünnepélyes átadójára a Darvadozás nyújt remek lehetőséget.

Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre érik el a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. A legutóbbi évek monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a Szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepére elérheti akár az 50-70 ezres egyedszámot is.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) november 8-án 15 órától várják a szakma és a sajtó képviselőit a „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)” című projekt keretében felépült Szalakóta Látogatóközpont megnyitójára. A megnyitón bemutatásra kerül a projekt előrehaladása, és az MME Csongrád Megyei Helyi csoportjának tevékenysége. A program regisztráció köteles, kérjük, jelezze részvételi szándékát 2019. november 4-ig e-mailben az alábbi elérhetőségen: csongrad@mme.hu

Szalakóta látogatóközpont (Fotó: Tokody Béla)

November 9-én, szombaton a családoknak készül az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja számos remek programmal:

7:00-12:00 - Madárgyűrűzési bemutató – Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
8:00  - Madárbarát kert bemutatása - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
9:00  - Tanösvény túra - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
10:00  - Madárbarát kert bemutatása - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
11:00  - Tanösvény túra - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
12:00  - Madárbarát kert bemutatása - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
13:00  - Tanösvény túra (1,5 km) - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)

További programok:

  • játszóház gyerekeknek
  • vetélkedő
  • filmvetítés
  • MME bolt

Helyszín: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
SEGÍTSÉG A MEGKÖZELÍTÉSHEZ: https://www.google.hu/maps/place/MME+Feh%C3%A9r-tavi+Ornitol%C3%B3giai+T%C3%A1bor/@46.3541058,20.0901739,14z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xd402683ae7dd9d19!8m2!3d46.3472127!4d20.1045138

    

  Madárgyűrűzés                                       Darutúra   (Fotó: Tokody Bála)

Darvak (Fotó: Orbán Zoltán)

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság programjai (Rendezvényközpont szatymazi Postakocsi Csárda):
6:00 Hajnali túra a Fehér-tóhoz. Találkozó és indulási helyszín: Macskási-gyep
8:00-13:00 Kisvonatozás a Fehértavi Halvasúton. A Fehértói Halászcsárdától minden egész órakor indul kisvonat a KNPI Kutatóházig.
9:00-15:00 Játszóház és kézműves foglalkozás, természetrajzi előadás a darvakról, helyi termék bemutató, bábos mesesarok, a Szegedi Vadaspark bemutatkozása, lovaskocsizás. (A lovaskocsizás ára 200 Ft/fő, a kocsisnál kell fizetni.)
11:00 Bemutatkozik Samu, a KNPI méreg- és tetemkereső kutyája
12:00 Gyermekrajz pályázat eredményhirdetése
13:00 Tóth Gábor vadállat bemutatója
15:00 Daru búcsúztató – a darvak esti behúzásának megtekintése. Indulás: Sándorfalva, Macskási-gyep
18:00 Fotós futam eredményhirdetés és vetítés a nap képeiből

A rendezvény helyszínei között közlekedő kisbuszt ingyenesen igénybe lehet venni!

Darvak (fotó Orbán Zoltán)

 

Kapcsolódó hírek

A cikk fotói és videói május 30-án délután és este készültek a pártás daru aznapi megfigyelése közben (Fotó: Orbán Zoltán)

A pártás daru május 24-e délután bukkant fel Fertőújlakon, ami a faj ötödik bizonyított magyarországi előfordulása volt. A madár május 27-e délelőttig a térségben tartózkodott, eközben át-átruccant Ausztriába, ahol faunaúj fajként várták a madarász kollégák.

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...